Tijdelijk verblijf in het buitenland: heeft het zin om de taal te leren?

Wanneer je emigreert naar een ander land, is het in de meeste gevallen slim om de taal te leren. Bij een tijdelijk verblijf in het buitenland lijkt die noodzaak minder groot. Zeker als je op uitwisseling gaat en je alleen maar Engelstalige vakken gaat volgen, of wanneer je gaat werken bij een internationaal bedrijf waar iedereen Engels spreekt. Toch kan het ook dan lonen om tijd en moeite te steken in het leren van (de basis) van de lokale taal. Wat heb je daar dan aan? We vroegen het aan onze docent Annemieke en cursist Maria.

Aangenamer verblijf

Annemieke: “Ook al woon je maar tijdelijk in een land, dan kan het leren van de taal nog steeds je verblijf makkelijker en aangenamer maken. Contact kunnen maken met de lokale bevolking helpt je om je meer thuis te voelen. Bovendien krijg je door de taal te leren, al is het maar een beetje, ook meer zicht op en begrip voorbepaalde cultuuraspecten.”

Een goed voorbeeld van een opvallend cultuuraspect in Nederland is de directheid van Nederlanders, vertelt Annemieke: “Onze uitgesproken manier van communiceren, en ook bijvoorbeeld het ongevraagd je mening geven, is zeer ongewoon in sommige culturen en kan als ongemakkelijk worden ervaren. Het is dus goed om te weten dat dit niet verkeerd bedoeld is en dat je het niet persoonlijk hoeft op te vatten.” En zo zijn er ook in andere landen 'eigenaardigheden', waarvan je je sneller bewust wordt wanneer je met de taal aan de slag gaat.

Foto van Annemieke met de cursusgroep
Annemieke with a group of her students
Portrait of PhD candidate Maria Nino

Niet álles in het Engels

Maria Nino is Colombiaanse en een aantal maanden geleden gestart met haar PhD in het Radboudumc. Ze verwacht zo’n 3 tot 4 jaar in Nederland te wonen. Hiervoor studeerde ze in Zweden, waar ze 2,5 jaar woonde maar nooit een woord Zweeds heeft geleerd: “Op de universiteit ging alle communicatie in het Engels. Omdat het in coronatijd was, had ik buiten de studie ook weinig sociale interactie. Daardoor was er eigenlijk niet echt een reden om Zweeds te leren.”

Maar hier in Nederland pakt ze het anders aan: “Nu voelt het vanzelfsprekend om wel de taal te leren. Mijn collega’s in het lab communiceren in het Engels, maar verder gaat alles in het ziekenhuis in het Nederlands. Ik heb ook een aantal Nederlandse vrienden. Die vinden het geen probleem om Engels met mij te praten, maar in een groep gebeurt het wel eens dat mensen switchen naar het Nederlands. Logisch ook, want het is nou eenmaal makkelijker om in je eigen taal te praten.”

Ergens beginnen

Inmiddels heeft Maria al één cursus Social Dutch afgerond en heeft ze zin om nog meer te leren. Al heeft ze buiten de les nog niet veel Nederlands gesproken. "Niet omdat ik het eng vind, want iedereen moet ergens beginnen. Zelf waardeer ik het ook als iemand de moeite neemt om een andere taal te leren. Maar mensen switchen zelf al snel naar het Engels. Ze denken dan dat ze het makkelijker maken voor je, maar dan heb je dus geen kans om te oefenen.”

Handige basis

“Mijn plan is om zeker nog meer Nederlands te gaan leren. Ik weet nu nog niet wat ik wil na mijn PhD, maar als ik een beetje Nederlands kan, heb ik in ieder geval meer mogelijkheden als ik hier een baan zou willen zoeken. En voor nu is het vooral fijn dat ik al wat meer dingen kan begrijpen, zoals bijvoorbeeld de naam van producten in de supermarkt.”

Annemieke: “Zelfs die kleine dingen dragen er al aan bij dat je je meer thuis en op je gemak voelt tijdens je verblijf in een ander land. En je zult zien dat het ook leuke reacties oplevert van je omgeving, wanneer je bijvoorbeeld iemand in de lokale taal groet en vraagt hoe het gaat. Het draagt er allemaal aan bij dat jij achteraf met een glimlach en nog meer plezier zult terugkijken op de tijd die je in het buitenland hebt doorgebracht. En sommige woorden die je hebt geleerd, zul je je leven lang niet meer vergeten!”

Geïnspireerd om ook een taal te leren? In'to Languages biedt taalcursussen in 18 talen.

Geschreven door
A. van Ballegoyen (Annemieke)
Annemieke van Ballegoyen is NT2-docent (Nederlands als Tweede Taal) bij In’to Languages en geeft onder meer cursussen Social Dutch, die populair zijn bij internationale studenten. Niet alleen studenten die hier hun volledige studie doen volgen de cursussen, maar ook uitwisselingsstudenten die maar één semester in Nederland zijn. Maria Nino komt uit Colombia en is promovenda aan het Radboudumc.