Radboud Academic Diagnostic Assessment (RADAr)

De RADAr is een diagnostische toets voor academische taalvaardigheid. De RADAr kent een Nederlandse versie (RADAr-NED) en een Engelse (RADAr-ENG). Op de Radboud Universiteit maken alle eerstejaars de RADAr in de taal waarin zij hun bachelor volgen. De toets geeft de studenten inzicht in hun academische taalvaardigheid en maakt studenten bewust van het belang van een goede taalvaardigheid voor het succesvol doorlopen van een universitaire studie. De RADAr is ontwikkeld door Radboud in’to Languages.

Waarom de RADAr?

De Radboud Universiteit ziet het als haar taak studenten te ondersteunen bij het verwerven van academische taalvaardigheidscompetenties. In het kader van Taalbeleid Radboud International 2025 is dan ook besloten dat alle eerstejaars de RADAr maken. Als studenten een lage score behalen op de toets, kunnen zij al aan het begin van hun studie een remediërend programma volgen om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarnaast krijgen studenten toegang tot een online toolbox met theorie en oefeningen zodat ze ook zelfstandig kunnen werken aan het verbeteren van hun taalvaardigheid.

Wat wordt er getoetst?

RADAR-Nederlands:

  1. Schrijfvaardigheid: Grammatica, Spelling en Taalverzorging
  2. Luistervaardigheid: Begrijpend luisteren
  3. Leesvaardigheid: Vocabulaire, Logica en Drogredenen

RADAr-Engels:

  1. Schrijfvaardigheid: Grammatica, Vocabulaire, Spelling
  2. Luistervaardigheid: Dictee, Begrijpend luisteren
  3. Leesvaardigheid: Vocabulaire, Logica en Drogredenen

Generiek versus opleidingsspecifiek

De toetsen bestaan uit een generiek deel (ongeveer 60%) en een op maat gemaakt deel voor de afzonderlijke faculteiten. Door de toetsen qua context aan te laten sluiten bij de verschillende typen opleidingen, zorgen we ervoor dat de taalvaardigheid beter aansluit bij de studies. Hierdoor zullen studenten ‘taal’ ervaren als een vanzelfsprekend onderdeel van hun opleiding, en niet als een herhaling van het vak Nederlands/Engels uit hun middelbare schoolopleiding.

Studenten kunnen voor meer informatie over de RADAr terecht op Brightspace. Inschrijving voor deelname aan de toets verloopt via Osiris.

Proeftoetsen

Vragen?

Heb je vragen over de RADAr, neem dan contact op met Bram de Jong.

Contactpersoon