We bieden deze cursus aan in het Nederlands (start 3 april) en het Engels (start 11 maart).
Inhoud en opzet
Sessie 1: Introductie tot inclusiviteit
In deze eerste sessie ligt de focus op bewustwording. Wat is inclusie en wat is daarbij belangrijk? Je maakt kennis met de diversiteitscirkel en verschillende aspecten van diversiteit. Je gaat meteen aan de slag met het maken van je eigen diversiteitsmatrix. In deze bijeenkomst word je alert op situaties waarin diversiteit een rol kan spelen en krijg je een dieper inzicht in de impact van cultuur. Je gaat terug met praktische handvatten, ideeën en (vervolg)acties die je de volgende (werk)dag al kunt toepassen.
Sessie 2: Onbewuste vooroordelen en inclusief feedback geven
Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij de onbewuste vooroordelen die we allemaal hebben. Zelfs als we ernaar streven om altijd inclusief te communiceren. Wat zijn onbewuste vooroordelen, hoe beïnvloeden ze onze kijk op anderen en wat betekent dit voor de onderlinge interactie? Je krijg strategieën aangereikt waarmee je je bewust kan worden van jouw vooroordelen en hoe je ze kan aanpakken. Daarnaast krijg je inzicht in de verschillende (interculturele) strategieën rondom feedback. Je leert hoe je feedback met elkaar in dialoog kunt uitwisselen. Feedback die duidelijk én respectvol is voor jou en je gesprekspartners, ongeacht verschillen in communicatiestijlen. Je kunt de geleerde strategieën meteen toepassen in je team, in het onderwijs of in andere situaties waarin feedback wordt gedeeld.
Sessie 3: Inclusief taalgebruik
Wil je dat iedereen zich aangesproken voelt en dat je boodschap echt aankomt, dan is het belangrijk om inclusieve taal te gebruiken. Dat is taal die mensen gelijkwaardig behandelt. Die geen verschil maakt tussen opleiding, vaardigheden, hij/zij/die, kleur, religie, beperkingen en heel veel andere zaken als die niet relevant zijn. Tijdens deze bijeenkomst word je je bewust van de valkuilen en leer je waar je op kunt letten om te voorkomen dat je taalgebruik mensen uitsluit. Je krijgt tips en richtlijnen om inclusief te schrijven en spreken. Naast bijvoorbeeld 'othering' en asymmetrische taal komt ook beeldgebruik aan bod. Na deze sessie kun je meteen aan de slag met je eigen tekst.
Tarieven
- Regulier tarief: € 799,-
- Medewerkers RU: Kosteloos
Let op: deze cursus wordt door het cvb gefaciliteerd voor medewerkers van de Radboud Universiteit, maar is alleen gratis mits je minimaal 2 van de 3 bijeenkomsten aanwezig bent. Als je niet aan deze eis voldoet, wordt het cursusgeld automatisch afgeschreven. - Medewerkers Radboudumc, alumni RU en Radboudumc en medewerkers WUR: € 719,10,- (10% korting)
Wil je als alumnus van de RU of als medewerker van de WUR gebruik maken van de korting? Geef dit dan aan in het veld ‘referentie’ in het inschrijfformulier, of mail na je inschrijving naar info [at] into.ru.nl (info[at]into[dot]ru[dot]nl).
Liever individueel of met je team aan de slag met inclusief communiceren?
Bekijk dan onze trainingen op maat of neem dan contact op met onze afdeling Maatwerk om je wensen te bespreken. Onze trainers stellen een programma op maat samen, waarna je een vrijblijvende offerte ontvangt. Medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc profiteren van een intern tarief.