Deze cursus vindt plaats van 23 september t/m 25 november 2024.
Lesdag & -tijd: Maandag van 19.30 - 20.30 uur
Locatie: Online via de Virtual Classroom en altijd met begeleiding van een docent
Aantal deelnemers: min. 6 - max. 9
Als er een les uitvalt, vindt de inhaalles plaats in de week na de laatste les.
Tijdens de les wordt zoveel mogelijk Nederlands gesproken. De huiswerklast is ongeveer 3 uur per bijeenkomst. In totaal kost deze training je ongeveer 30 uur.
Opzet
Het gaat om een online cursus. Elke deelnemer formuleert een eigen project of leervraag waaraan hij/zij gedurende de training gaat werken. Dat kan bijvoorbeeld het onderhandelen met klanten zijn, het presenteren van een plan of onderzoek in een vergadering.
In de training leer je veel van elkaar: je geeft elkaar feedback op spreekopdrachten en je wisselt ideeën met elkaar uit op een forum. Voorafgaand aan de bijeenkomst bestudeer je theorie en maak je een voorbereidende opdracht. In de bijeenkomst wordt actief geoefend en kijken we vooruit naar de opdracht die je in je eigen praktijk gaat uitvoeren. Een opname van die opdracht en een reflectie daarop lever je in op Brightspace in een afgeschermde omgeving. Daarop krijg je feedback van de trainers.
Welke vaardigheden beheers je na de training?
- Ik durf in voor mij relevante situaties Nederlands te spreken.
- Ik kan mijn taalgebruik afstemmen op de ontvanger.
- Ik kan taalhandelingen uitvoeren, zoals een verzoek doen, feedback geven etc.
- Ik kan ‘microtaalhandelingen’ effectief inzetten (interrumperen, een tegenwerping maken etc.).
- Ik ken de conventies van (in)formele tweegesprekken, zoals een slechtnieuws-,advies-, onderhandelings- en functioneringsgesprek.
- Ik kan in een vergadering de rollen van voorzitter, deelnemer, notulist op me nemen.
- Ik kan langere taaltaken structureren en in (in)formele gesprekken en overleggen de regie en het overzicht behouden. Ik kan strategieën inzetten om minder sterke kanten van mijn spreekvaardigheid te compenseren.
Actieve deelname
De training kan alleen een succes worden als de deelnemers regelmatig schrijven en actief deelnemen. De vragen van de deelnemers vormen namelijk het uitgangspunt. Ook heeft de leeromgeving een functie als een community waar anderstaligen elkaar helpen op het gebied van schrijven.
Cursusmateriaal
- Naef, R., & Te Brake, S. De juiste toon. Zakelijk Nederlands voor anderstaligen. Uitgeverij Coutinho, 2019. ISBN 9789046906637
Cursusmateriaal is niet bij de kosten inbegrepen. Verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants.