Studenten fietsen door Nijmegen op een zomerdag
Studenten fietsen door Nijmegen op een zomerdag

Zomercursus Social Dutch I voor Duitstaligen

Is Duits je moedertaal en wil je graag in korte tijd Nederlands leren om te gebruiken in alledaagse situaties? En wil je bovendien meer weten over de typische aspecten van de Nederlandse cultuur? Dan is deze tweeweekse zomercursus Social Dutch I voor moedertaalsprekers van het Duits wat je zoekt.

  Algemeen

  Wat leer je in deze cursus?

  In deze cursus gebruiken we het boek Start.nl deel 1 - Nederlands voor beginners. Je maakt alle 10 hoofdstukken. In deze hoofdstukken leer je jezelf en iemand anders voor te stellen, te praten over hobby's, familie en dagelijkse bezigheden, te weten wat je kunt zeggen in de supermarkt of een andere winkel, te vragen naar aankomst- en vertrektijden in het openbaar vervoer, te praten over je huis, te praten over gebeurtenissen in het verleden en iets te bestellen in een bar of restaurant.

  Tijdens de lessen ligt de nadruk op communicatie en het actief omgaan met dit materiaal.

  Doelgroep

  Deze cursus is bedoeld voor studenten, promovendi, RU-medewerkers, expats en anderen met Duits als moedertaal die voldoende Nederlands willen leren om op een eenvoudige maar effectieve manier te kunnen communiceren. Dankzij de gelijkenissen tussen het Duits en Nederlands, kun je met deze cursus sneller Nederlands leren dan met onze reguliere Social Dutch cursussen.

  Certificaat en eindniveau

  Deze cursus leidt op van niveau 0 tot niveau A1 (CEFR). Je ontvangt een certificaat als je bij 80% van de lessen aanwezig bent geweest.

  Aan het einde van de cursus is er een curriculumafhankelijke toets. Het maken van dit examen is verplicht als je door wilt stromen naar de intensieve zomercursus Social Dutch II voor Duitstaligen.

  Startdatum

  22 juli 2024, 10:00
  Deze cursus eindigt op 2 augustus 2024. Elke les duurt 2 uur en 15 minuten.
  Kosten
  € 495
  Korting(en)
  Gratis voor RU studenten en medewerkers
  Vrijgesteld van btw
  Ja
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands
  Aantal bijeenkomsten
  10
  Maximaal aantal deelnemers
  18

  Factsheet

  Type onderwijs
  Cursus
  Niveau
  Beginner
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je een vraag? Of wil je overleggen welke cursus het beste past bij je behoefte en startniveau? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

  Neem contact op

  024 - 361 21 59
  info [at] into.ru.nl (info[at]into[dot]ru[dot]nl)

  Deze cursus vindt plaats van 22 juli t/m 2 augustus 2024.

  Groep A

  Lesdag & -tijd: maandag t/m vrijdag van 10:00 - 12:15 uur
  Locatie: op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen
  Aantal deelnemers: min. 10 - max. 18

  Als er een les uitvalt, vindt de inhaalles plaats in de week na de laatste les. Reken naast de lessen op 2 tot 3 uur zelfstudie per dag.

  Wat komt er in de les aan bod?

  Tijdens de lessen wordt zoveel mogelijk Nederlands gesproken.

  Na deze cursus kun je:

  • Jezelf introduceren en over jezelf vertellen
  • Tot honderd tellen, spellen, de maanden benoemen en zeggen hoe laat het is
  • Praten over hobbies, uiterlijk en persoonlijkheid, je familie en dagelijks leven
  • Iemand uitnodigen
  • Zeggen dat iets (niet) leuk vindt en vragen wat iemand leuk vindt om te doen
  • Vragen wanneer iets is en een afspraak maken
  • Boodschappen doen: vragen waar iets ligt in de winkel, wat iets kost en weegt
  • Vragen waar de bus naartoe gaat / stopt, en hoe laat die vertrekt / aankomt
  • Een reis of hotelkamer boeken en reserveren bij een restaurant
  • Vertellen over je huis en iemands adres vragen
  • Praten over gebeurtenissen in het verleden
  • Bestellen in een restaurant of café en praten over eten en drinken
  • Praten en vragen stellen over kleding in een kledingwinkel

  Cultuur en geschiedenis beïnvloeden de taal van een land. Daarom wordt er in de cursus ook aandacht besteed aan interessante en relevante aspecten van de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Kennis over deze onderwerpen maakt het makkelijker om Nederlanders en hun reacties te begrijpen.

  Cursusmateriaal

  • Start.nl 1 (ISBN: 9789046905661)

  Cursusmateriaal is niet bij de kosten inbegrepen. Verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants.

  Kosten

  • Regulier tarief: € 495,-
  • Studenten en medewerkers RU: gratis, in het geval je voldoet aan de volgende criteria:
  1. Je voldoet aan de eis van 80% aanwezigheid. Als je hier niet aan voldoet zal het voor jou geldende cursusbedrag in rekening worden gebracht: 10% korting voor medewerkers en alumni- of 50% korting voor studenten.
  2. Studenten van de Radboud Universiteit: je kunt twee gratis Social Dutch cursussen volgen. Als je nog een Social Dutch cursus wilt volgen, ontvang je 50% korting op de kosten.

  Inschrijven

  Schrijf je nu in

  NB:

  • Je kunt je alleen inschrijven als je een IBAN-nummer hebt. Bij RU studenten en medewerkers vragen wij hierom voor het geval dat er niet aan deze eis wordt voldaan.
  • Aan het einde van het inschrijfformulier wordt vermeld dat er op een bepaalde datum een automatische incasso zal plaatsvinden. Voor RU-studenten en medewerkers die aan de eisen voldoen, geldt dit niet voor Social Dutch. Je kunt er zeker van zijn dat als je ten minste 80% van de lessen bijwoont, er geen cursuskosten in rekening worden gebracht.
  • Onze correspondentie zal gestuurd worden naar het emailadres waarmee je geregistreerd bent bij de Radboud Universiteit, dus zorg ervoor dat je je (studenten)mail in de gaten houdt.
  • De persoon of organisatie die de cursus betaalt zal de factuur ontvangen nadat de cursus is gestart (als dit van toepassing is).

  Deze cursus start jaarlijks in de zomer. Wil je deze cursus graag volgen, maar is hij volgeboekt of staat je gewenste startdatum er nog niet bij? Ontvang een bericht van ons wanneer er nieuwe startdata zijn.

  Loop je deelname niet mis! 

  Houd er rekening mee dat onze Social Dutch-lessen zeer snel vol raken. Wij raden je aan om je zo snel mogelijk aan te melden voor de cursus waarin je geïnteresseerd bent, ook als je nog niet in Nijmegen bent aangekomen.