eenvoudig organiseren van gemeenten
eenvoudig organiseren van gemeenten

Eenvoudig Organiseren van Gemeenten

Gemeenten staan voor toenemende uitdagingen. De complexiteit in strategie, inrichting, sturing en uitvoering van de gemeentelijke organisatie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Als professional binnen een gemeentelijke organisatie kun je je afvragen hoe jouw organisatie het beste zou kunnen worden ingericht om deze uitdagingen aan te gaan. Tijdens deze opleiding leer je hoe je jouw organisatie efficiënter inricht en jouw strategische opgaven behaalt.

    Algemeen

    Deze opleiding biedt jou een stevige en wetenschappelijke basis om een relevante rol te spelen binnen jouw gemeentelijke organisatie. Je leert tijdens deze opleiding vanuit de sociotechnische systeemtheorie te analyseren en reflecteren op jouw gemeentelijke organisatie. Uitgangspunt is dat gemeentelijke organisaties waarde moeten toevoegen aan de maatschappij. Daarnaast staat deze theorie voor vermindering van bestuurlijke complexiteit. 

    De opleiding biedt een goede mix tussen theorie en praktijk. Zo presenteren wetenschappelijke experts en deskundigen uit het veld concepten en modellen die direct kunnen worden ingezet bij het analyseren en het oplossen van problemen binnen jouw organisatie. Daarnaast leert de ervaring dat deelnemers van dit programma veel van elkaar kunnen leren.

    Iets voor jou?

    • Ontdek hoe je op een wetenschappelijk onderbouwde manier beslissingen kunt nemen om jouw gemeentelijke organisatie effectief vorm te geven.
    • Leer hoe binnen jouw organisatie processen en structuren kunnen worden vereenvoudigd en effectiever kunnen worden ingericht.
    • Wissel tijdens interactieve modules direct kennis uit met wetenschappelijke experts, deskundigen uit het veld en andere professionals op het gebied van gemeente organisatie.

    Deze opleiding binnen jouw organisatie?

    Onze opleidingen zijn ook mogelijk om op maat te maken voor jouw organisatie, neem hiervoor contact op.

    Meer informatie over maatwerk

    (024) 361 21 08

    Startdatum

    Nader te bepalen
    Kosten
    € 6.990
    Korting(en)
    10% korting voor alumni, medewerkers en leden van PV radboud
    Vrijgesteld van btw
    Ja
    Onderwijsvorm
    Op locatie
    Voertaal
    Nederlands
    Aantal bijeenkomsten
    7

    Factsheet

    Type onderwijs
    Opleiding
    Eindresultaat
    Certificaat

    Module 1: Sociaal-organisatorisch perspectief en strategische context

    Introductie in de sociaal-organisatorische kijk op bedrijfskunde. En wat zijn de bedrijfskundige en organisatorische consequenties van de transitie naar een netwerkende en participerende gemeente.

    Module 2: Gemeenten in netwerken

    Tijdens deze module staat de vraag centraal hoe je je gemeente ambtelijk en bestuurlijk positioneert in publiek-private samenwerkingen. Hierbij wordt gekeken naar verschillende samenwerkingsverbanden, welke rollen je hierin hebt en hoe je governance (ook wel sturing) van die samenwerkingen vormgeeft.

    Module 3: Organisatieontwerp

    Je leert welke concepten er achter populaire organisatievormen zoals zelfsturende of zelforganiserende teams zitten. Welke vorm(en) passen bij jouw organisatie die tegelijkertijd specifieke oplossingen bieden?

    Op dag 1 staat de vraag centraal hoe we tot een eenvoudig organisatieontwerp komen dat werkt in de praktijk. We kijken naar welke concepten en ontwerpprincipes gebruikt kunnen worden om organisatiestructuren van gemeenten te beoordelen en te ontwerpen.

    Op dag 2 wordt gekeken naar hoe je stap voor stap tot dit organisatieontwerp komt. De nodige ontwerpvolgordeprincipes worden uitgelegd en toegepast op de organisaties van de deelnemers.

    Module 4: Multidisciplinaire maatschappelijke opgaven en intern samenspel

    Aan de hand van casuïstiek kom je tot inzichten wat opgave- en wijkgericht en participatief werken van jouw organisatie verlangt.

    Module 5: De factor mens

    Jij bent een ambtenaar van de 21ste eeuw die opereert in team- en netwerkverbanden. Je wordt aangesproken op de toegevoegde waarde van de inzet van jouw persoonlijk leiderschap en talenten. Samen met de andere deelnemers ga je kijken welk HR-beleid hierbij hoort.

    Module 6: De factor technologie

    Ook gemeentelijke organisaties worden steeds meer informatie-gedreven. ICT neemt daar een steeds prominentere rol in. Je leert wat je in jouw rol moet weten van deze ontwikkelingen om er maximaal voordeel uit te halen.

    Traditioneel kantoorwerk is bijna niet meer denkbaar. Maar om hybride werk mogelijk te maken vereist dat ook een nieuwe blik op de fysieke inrichting van jouw organisatie.

    Module 7: Transformatieprocessen

    Jouw gemeentelijke organisatie van de 21e eeuw moet in staat zijn om de vereiste veranderprocessen soepel te kunnen laten verlopen. Daarom leer je tijdens deze module hoe top-down kaders kunnen worden gecombineerd met bottom-up inbreng en hoe ervoor kan worden gezorgd dat medewerkers zich eigenaar van een organisatieverandering voelen.

    Marieke van Genugten

    dr. Marieke van Genugten

    Universitair hoofddocent Bestuurskunde

    Meer over Marieke
    Jan Achterbergh

    dr. Jan Achterbergh

    Universitair docent Bedrijfskunde

    Meer over Jan
    Diederik Hommes

    drs. Diederik Hommes

    Partner, Rijnconsult

    Meer over Diederik
    Tjin Bremer

    drs. Tjin Bremer

    Partner, Rijnconsult

    Meer over Tjin
    Marc van hooft

    drs. Marc van Hooft

    Partner, Prepared Mind

    Meer over Marc
    Jesper Hanssen horizontaal portret

    Jesper Hanssen MSc

    Business architect, Prepared Mind

    Meer over Jesper
    Erik de Vries

    dr. Erik de Vries

    Programmamanager Digitalisering en Amsterdam-750, Gemeente Amsterdam

    Meer over Erik
    Benny Corvers

    drs. Benny Corvers

    Co-founder en Managing Partner Prepared Mind

    Meer over Benny
    Michiel Schoemaker

    dr. Michiel Schoemaker

    Researcher, lecturer en consultant

    Meer over Michiel