Is dit het begin van het einde van de rechtsstaat in Europa?
Is dit het begin van het einde van de rechtsstaat in Europa?

Anti-democratic Politics in Europe

donderdag 18 januari 2024, 20:00 - 21:30
Engelse lezing en gesprek. Radboud Reflects en Faculteit der Rechtsgeleerdheid

This programme is in English. Please visit the English page for English.

Overheden in Polen, Hongarije en Roemenië beperken burgerlijke vrijheden. En de verkiezingssuccessen van antidemocratische partijen in andere Europese landen, waaronder Nederland, zorgen voor bezorgdheid bij juristen en politici. Is dit het begin van het einde van de rechtsstaat in Europa? Zullen meer landen volgen? Beginnen de dominostenen te vallen? Kom luisteren naar rechtsgeleerde Petra Bárd en politicoloog Joep van Lit en leer hoe we de rechtsstaat in Europa kunnen verdedigen.

Rechtsstaat onder druk 

Volgens rechtsgeleerde Petra Bárd staat de rechtsstaat in Europa onder druk. De rechtsstaat is het idee dat alle burgers en instellingen binnen een land, staat of gemeenschap verantwoording verschuldigd zijn aan dezelfde wetten, inclusief wetgevers en leiders. In Europa werd dit lange tijd als vanzelfsprekend beschouwd. Maar met de opkomst van antidemocratische politiek staat dit waardevolle idee onder druk. Volgens Petra Bárd is het feit dat minder staten bereid zijn criminelen uit te leveren een waarschuwingssignaal. Immers, dit geeft aan dat staten niet langer vertrouwen hebben dat andere landen de rechtsstaat respecteren en dat onafhankelijke rechtbanken eerlijke procesrechten garanderen voor alle verdachten.

Verdediging tegen democratische achteruitgang 

De achteruitgang van de rechtsstaat is alleen mogelijk als autocratische politici aan de macht kunnen komen. Paradoxaal genoeg worden deze autocratische politici vaak democratisch gekozen. Politicoloog Joep van Lit onderzoekt verdedigingsstrategieën tegen democratische terugval - het ontmantelen van democratische instellingen en burgerlijke vrijheden. Wat kunnen we doen tegen democratische terugval en hoe moeten we omgaan met de paradox dat democratieën ondemocratische regimes kunnen voortbrengen? Petra Bárd en Joep van Lit zullen beiden een korte lezing geven, waarna filosoof Cees Leijenhorst een gesprek tussen hen zal leiden. Kom luisteren en stel ook je eigen vragen! Dit programma zal in het Engels zijn.

De voertaal is Engels. 

Over de sprekers 


Petra Bárd is rechtsgeleerde aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek naar 'duurzame rechtsstaat' bestudeert ze in hoeverre de achteruitgang van de rechtsstaat in de lidstaten van de Europese Unie een Europese kwestie is. Haar onderzoek verkent kwesties op het snijvlak van de rechtsstaat, fundamentele rechten, hun Europese handhavingsmechanisme en EU-samenwerking op strafrechtelijk gebied. 

Joep van Lit is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij werkt binnen het domein van de empirische politieke wetenschappen en onderzoekt democratische terugval en de verdediging van de democratie.

Deelname

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
donderdag 18 januari 2024, 20:00 - 21:30
Spreker
Rechtsgeleerde Petra Bárd en politicoloog Joep van Lit