Anton de Kom: lessen van een antikoloniale verzetsstrijder
Anton de Kom: lessen van een antikoloniale verzetsstrijder

Anton de Kom: lessen van een antikoloniale verzetsstrijder

maandag 27 mei 2024, 20:00 - 21:30
Radboud Reflects en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office

Wie was de Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom (1898 – 1945) en wat kunnen we nu leren van hem? Waarom zette hij zich niet alleen in voor Surinaamse arbeiders, maar ook in Nederland voor de Indonesische studentenbeweging en uiteindelijk ook tegen het fascisme in de Tweede Wereldoorlog? Kom luisteren naar letterkundige Thalia Ostendorf en filosoof Mathijs van de Sande over het gedachtegoed van Anton de Kom, zijn radicale solidariteitsdenken en de vraag of het activisme van De Kom in de huidige tijd minder van toepassing is, of juist actueler dan ooit. 

Solidair activisme

In Anton de Kom’s Wij Slaven van Suriname (1934), werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit een antikoloniaal perspectief, door een afstammeling van totslaafgemaakten. Het is daardoor van groot belang geweest voor de nationale bewustwording van Surinamers. Maar het activisme van De Kom reikte verder dan slechts één bepaalde groep. Waar hij zich ook bevond, hij verzette zich tegen de uitbuiting en onderdrukking van steeds weer verschillende groepen mensen. Of het ging om Surinamers, Javaanse contractarbeiders, Indonesische studenten of Nederlandse verzetsstrijders, steeds opnieuw sloot Anton de Kom zich aan bij hun strijd voor gelijkheid en menswaardigheid. Hoe Hoe kwam het dat solidariteit zo centraal stond in het leven en werk van Anton de Kom? 

Specifieke belangen

Op het eerste gezicht lijkt veel van het activisme van 2023 niet samen te vallen met het soort solidariteit waar Anton de Kom voor stond. Er wordt vooral op papier veel nadruk gelegd op de specifieke belangen van bepaalde groepen. Elk van deze groepen wijkt immers op een unieke manier af van wat als ‘normaal’ wordt gezien, en krijgt daarom te maken met een unieke vorm van onderdrukking. Wil je een bepaalde groep emanciperen, dan moet je op de eerste plaats wegwijs worden in de specifieke belangen van deze groep. Verschil wordt hierdoor vaak de focus, in plaats van een gedeelde strijd tegen onderdrukking. Hoe is activisme door de jaren heen veranderd? 

Na haar lezing over het gedachtegoed van Anton de Kom gaat letterkundige Thalia Ostendorf in gesprek met politiek filosoof Mathijs van de Sande over solidariteit en activisme in onze huidige tijd. Kom en stel je vragen! 

Over de sprekers  

Thalia Ostendorf is letterkundige aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de aard van verwantschapsrelaties tussen mensen uit de Afrikaanse diaspora in Suriname en Nederland, wier voorouders allemaal tot slaaf waren gemaakt op dezelfde plantage. Dit doet ze door middel van de analyse van Nederlandstalige Surinaamse literatuur, specifiek van Edgar Cairo, en veldwerk in Suriname. Hiernaast deed ze onderzoek in het Literatuurmuseum in Den Haag naar Anton de Kom, Bea Vianen, Albert Helman en Rudie van Lier.

Mathijs van de Sande is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de democratische legitimiteit en de rol van protest en sociale bewegingen. Daarvoor put hij uit diverse filosofische stromingen en tradities, zoals anarchisme, feminisme, en (post-)marxisme.

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Radboud Diversity, Equity and Inclusion Office

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
maandag 27 mei 2024, 20:00 - 21:30
Spreker
Letterkundige Thalia Ostendorf en politiek filosoof Mathijs van de Sande
Organisatie
Radboud Reflects