Artiest in de Machine. Over muziek, menselijkheid en AI | Lezing door filosoof Anco Peeters en live-act van artiest
Artiest in de Machine. Over muziek, menselijkheid en AI | Lezing door filosoof Anco Peeters en live-act van artiest

Artiest in de Machine. Over muziek, menselijkheid en AI

donderdag 21 maart 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en live-act | Radboud Reflects en Doornroosje

Muziek is emotie. Maar wat als die muziek door kunstmatige intelligentie is gemaakt? Heeft die muziek dan nog waarde? We zien muziek maken als iets uniek menselijks. Maar misschien kan AI wel zorgen voor nieuwe vormen van muzikale expressie. Kom luisteren naar filosoof Anco Peeters over de artistieke en ethische kwesties rond AI in de muziek en geniet van een live-act van mens en machine!

Nieuwe melodieën van AI

Er is een muzikale revolutie gaande. Het AI-gegenereerde nummer Heart on My Sleeve met vocals van Drake en The Weeknd werd miljoenen keren beluisterd. Het AI-muziekplatform Boomy heeft ondertussen ruim 14 miljoen AI-liedjes geproduceerd. Wat betekent het als een groot gedeelte van de muziek van morgen gecreëerd wordt door kunstmatige intelligentie? Wat is dan nog de rol van muzikanten en componisten. Werken zij straks zij aan zij met AI, of worden ze verdrongen door deze nieuwe technologie? 

En wat doet dit met de beleving van muziek? Behoudt muziek nog wel haar ziel, creativiteit en originaliteit als het door AI wordt gecreëerd? Muziek raakt ons. Er lijkt iets inherent menselijks in muziek dat het betekenisvol maakt. Kan AI dit reproduceren? We genieten juist van de overslaande stem van de doorgerookte rockartiest en de imperfecties van zijn gitaarsolo. 

Menselijke creativiteit vs. kunstmatige creatie

De vragen rond AI in de muziek gaan verder dan alleen muzikale innovatie. Ze raken aan bredere vragen over mens-zijn. Als we niet langer de enige 'content-makers' zijn, wat maakt ons dan nog uniek? Van klassieke symfonieën tot moderne pophits, hoe zal AI onze muzikale landschappen hervormen? Filosoof en cognitiewetenschapper Anco Peeters verkent in zijn lezing de artistieke en ethische kwesties rond AI in muziek. Geniet daarnaast van een live optreden van een artiest die gebruik maakt van AI. Meer informatie volgt. 
 

Over de sprekers

Anco Peeters is filosoof en cognitiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de ethiek van kunstmatige intelligentie.

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  • € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
donderdag 21 maart 2024, 20:00 - 21:30
Spreker
Filosoof en neurowetenschapper Anco Peeters en optreden van artiest
Organisatie
Radboud Reflects