De filosofie van eenzaamheid | Lezing en gesprek met filosoof Marjan Slob
De filosofie van eenzaamheid | Lezing en gesprek met filosoof Marjan Slob

De filosofie van eenzaamheid

woensdag 27 maart 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenshappen

Wat is eenzaam zijn, en hoe moet je je tot eenzaamheid verhouden? Zijn we echt eenzamer dan ooit? Jong, oud, en alles ertussenin: het lijkt wel alsof iedereen te kampen heeft met eenzaamheid. Beleidsmakers doen hun uiterste best om de groeiende eenzaamheid onder de bevolking te bestrijden. Maar moet je eenzaamheid altijd willen verhelpen, of hoort het bij de mens? En schuilt er misschien ook een kracht in? Kom luisteren naar filosoof en Denker des Vaderlands Marjan Slob, en bekijk eenzaamheid door een filosofische bril. 

Meer eenzaamheid

Vorig jaar gaf bijna de helft van de volwassen bevolking aan eenzaam te zijn. Vooral de explosieve toename van deze gevoelens onder studenten is opvallend: uit sommige onderzoeken blijkt dat tot 80% zich eenzaam voelt. Het probleem is dus enorm, maar eenzaamheid is moeilijk te onderzoeken. Vaak worden er verschillende fenomenen onder dezelfde noemer van ‘eenzaamheid’ gevat. Wat deze alarmerende cijfers nu precies betekenen, kan dus lastig te zeggen zijn. Bovendien ervaart iedereen eenzaamheid op een unieke manier. Hoe kom je erachter wat we nu precies bedoelen als we het over eenzaamheid hebben? En is eenzaamheid wel te bestrijden?

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid gaat niet altijd over een gebrek aan gezelschap. Je kunt immers eenzaam zijn zonder alleen te zijn, en alleen zijn zonder eenzaam te zijn. We hebben bovendien snel de neiging om alle eenzaamheid te willen verhelpen. Te snel, volgens filosoof Marjan Slob. In haar boek ‘De lege hemel’ stelt ze dat we niet genoeg stil staan bij de vraag wat eenzaamheid precies is. Volgens haar is het niet alleen maar een negatieve gemoedstoestand, maar ook een diepmenselijk vermogen. Het kan je fantasie vergroten en mensen daardoor verder helpen. Eenzaamheid getuigt van het vermogen tot reflectie, wat een grote kracht is van de mens.

Denker des Vaderlands Marjan Slob duikt in het begrip eenzaamheid en gaat erover in gesprek. Kom luisteren en stel je vragen. 

Over de spreker

Marjan Slob is Denker des Vaderlands, filosoof en essayist voor de Volkskrant en Filosofie Magazine. Daarnaast adviseert ze maatschappelijke organisaties, zoals de Onderzoeks­raad voor Veilig­heid, en het Planbureau voor de Leef­­omgeving hoe wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden zijn met de maatschappij. Ze is auteur van Door de bomen het huis, Hersenbeest en De lege hemel.
 

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

 

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
woensdag 27 maart 2024, 20:00 - 21:30
Spreker
Filosoof Marjan Slob