European Elections. What is at Stake? | Current Affairs Lecture with Radboud scholars

European Elections. What is at Stake? | Actualiteitencollege met jurist Jasper Krommendijk en politicoloog Anna van der Vleuten

donderdag 30 mei 2024, 12:30 - 13:15
Lunchprogramma | Radboud Reflects, Faculteit der Rechtsgeleerdheid en VOX

Willen we samen een Europese legermacht opzetten, of niet? Hoe gaan we om met de opvang van vluchtelingen? Hoe gaat het Europees Parlement eruit zien na de verkiezingen in een steeds rechtser Europa, waar het Euro-sceptische geluid in veel lidstaten steeds luider klinkt? Er staan tijdens de Europese verkiezingen grote keuzes op het spel: gaat de kiezer voor meer eenheid in Europa, of voor meer verdeeldheid dan ooit? Kom luisteren naar jurist Jasper Krommendijk en politicoloog Anna van der Vleuten over de rol van Nederland, geopolitieke verhoudingen en de gevolgen van de Europese verkiezingen.

Nederland in de Europese Unie

Nederland is een belangrijke speler in de Europese Unie, en heeft zich zeker na de Brexit als verbinder opgeworpen. Daarin speelde premier Mark Rutte, als één van de langstzittende Europese staatshoofden, een belangrijke rol.

Er waait inmiddels een andere wind in politiek Den Haag: het aankomende kabinet staat kritisch tegenover Europa en wil vooral heronderhandelen over bijvoorbeeld migratie- en stikstofbeleid. Welke rol zal Nederland gaan spelen in de Europese Unie? Hoe kijken andere lidstaten aan tegen een nieuwe Nederlandse regering die kritisch tegenover Europa staat? Welke invloed hebben de plannen van het aankomende kabinet om bepaalde EU-wetgeving terug te draaien? Kunnen we nog langer de constructieve verbindingspartner blijven, of wordt Nederland een polariserende factor?

Jurist Jasper Krommendijk en politicoloog Anna van der Vleuten gaan in  gesprek over de Europese Verkiezingen onder leiding van Cees Leijenhorst. Kom luisteren en stel je vragen!

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Jasper Krommendijk is hoogleraar Rechten van de Mens aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen internationaal en Europees recht. Hij is met name geïnteresseerd in de relatie tussen internationale mensenrechten en de Nederlandse rechtsorde.

Anna van der Vleuten is hoogleraar Contesting Europeanization aan de Radboud Universiteit. Van der Vleuten is onderdeel van de onderzoeksgroep Gender and Power in Politics and Management. Haar onderzoek richt zich onder andere op de EU als ‘normative power’ en de rol van Europese rechters.

Cees Leijenhorst is filosoof en gespreksleider bij dit Actualiteitencollege.

Neem je boterhammen mee, stel je vragen en bekijk het nieuws vanuit een andere kant.

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Dit is een programma van Radboud Reflects, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en VOX

Blijf op de hoogte:

Nieuwsbrief

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

donderdag 30 mei 2024, 12:30 - 13:15
Radboud Reflects, Vox