Worden we ooit Europeaan? | Lezing en gesprek met Europarlementariër Toine Manders en politicoloog Anna van der Vleuten

Europees burger zijn, wat betekent dat?

donderdag 28 maart 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek | Radboud Reflects en Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Locatie: De Lindenberg, Valkhofzaal, Nijmegen

Je bent Nijmegenaar, Nederlander. Misschien voel je je Gelderlander, Brabander of Limburger. Al deze identiteiten helpen ons als burger om onze plek in de samenleving te definiëren en vorm te geven. Maar hoe zit het met ons Europees burgerschap? Voelen we ons ook verbonden met de gemeenschap die ons als Europeanen verenigt? Dit is een vraag die steeds relevanter wordt, vooral gezien de groeiende rol van de Europees instellingen in ons dagelijks leven.

Kom, in de aanloop naar de Europese verkiezingen, luisteren naar Europarlementariër Toine Manders en politicoloog Anna van der Vleuten over de vraag in welke mate er sprake is van Europees burgerschap, of deze verbonden is aan een Europese identiteit en hoe dit zich verhoudt met de stad, regio en het land waar wij ons ook mee verbonden voelen. Hoe uiten we ons burgerschap? En op welke manier ervaren wij de rol van de Europese instellingen in ons dagelijks leven?

Nationaal en Europees burgerschap

Wie het de Europese staatsburgers vraagt krijg gemengde reacties. De een voelt zich Europeaan terwijl de ander daar juist weer niets van moet hebben. Uit een steekproef blijkt dat 88 procent van de Nederlanders zich verbonden voelt met hun land. Maar slechts 55 procent voelt zich verbonden met het Europese continent. Tijdens de afgelopen Europese verkiezingen stemde dan ook slechts 41.93% van de stemgerechtigden in Nederland. En dat terwijl de rol van de Europese instellingen in het dagelijks leven steeds groter wordt. Wat begon als een puur economische samenwerking tussen een handvol landen is uitgegroeid tot een politieke gemeenschap met grotere verschillen tussen de lidstaten. Waarom voelen mensen zich zo veel meer verbonden met het land waarin ze wonen dan met de grotere politieke gemeenschap waar hun staat deel van is?

Brusselse bemoeienis

Lidstaten zijn sterk afhankelijk van de Europese Unie, die al decennia zorgt voor welvaart en stabiliteit. Terwijl de rol van de Europese Unie economisch groter is geworden, bijvoorbeeld in de mate van consumentenbescherming, wordt er nu ook al jaren gestreefd naar een gemeenschappelijke Europese waardengemeenschap. Toch lijkt dit weinig mensen iets te zeggen. Brussel is ver weg, en wordt vaak beschreven met woorden als ‘bemoeienis’ en ‘regeltjes.’ In plaats van te hechten aan de Europese gemeenschap, wordt er sterk vastgehouden aan de eigen cultuur en tradities van lidstaten. Hoe kan Europa voor verbinding zorgen onder de Europeanen? Blijft  de perceptie van de Europese Unie beperkt tot ‘bemoeienis’? Beperkt het Europees burgerschap zich tot het uitoefenen van het stemrecht eens in de vijf jaar of gaat Europeaan zijn verder dat dat? Moeten we wel allemaal Europeaan willen zijn? En zo ja, gaan er dan ook dingen verloren?

Europarlementariër Toine Manders en politicoloog Anna van der Vleuten duiken deze avond in moeilijkheden rondom de Europees burgerschap en de verbintenis met Europa.

Over de sprekers

Toine Manders is Europarlementariër voor het CDA. Hij richt zich daarbij vooral op de Europese interne markt. Zo maakte hij zich hard voor het plan om maar één oplader toe te staan voor alle mobiele telefoons. Tijdens zijn huidige termijn is hij lid van de parlementaire commissies Interne Markt en consumentenbescherming (IMCO), Werkgelegenheid en Sociale Zaken en Juridische Zaken.

Anna van der Vleuten is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Als hoogleraar Contesting Europeanization houdt ze zich bezig met Europese en Internationale politiek, gender en diversiteit. Speciale interesse gaat uit naar Europa als ‘normative power’.

Deelname is gratis. Reserveer wel een ticket.

Tickets

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte: