Gluttony  - Image Rogistok via 123rf
Gluttony  - Image Rogistok via 123rf

Gulzigheid, hebzucht en liefde. Over twee zonden en een deugd

maandag 5 februari 2024, 20:00 - 21:30
Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Locatie: LUX, Nijmegen

LET OP: Op maandag 5 februari 2024 is er vanaf 16.00 uur een gepland onderhoud aan de ticketserver. Het is dan een paar uur niet mogelijk om een ticket te reserveren. Probeer het op een ander moment nog eens.

We willen altijd meer. We willen meer bezitten: geld, merkkleding, pandjes. En we willen meer schransen: biefstukken, avocado’s, proteïneshakes. De mens, zo zagen theologen eeuwen geleden al, is ‘geneigd tot alle kwaad’. Maar gelukkig willen we ook altijd ook meer van het goede: de liefde. Kom en luister naar theologen Christoph Hübenthal, Carl Sterkens en Annemarieke van der Woude en leer hoe oude wijsheden kunnen helpen in een moderne tijd. 

Zeven zonden

Hoogmoed, hebzucht, afgunst, woede, lust, gulzigheid en onverschilligheid. In de zesde eeuw na Christus definieerde paus Gregorius deze Grote zeven zonden. Al het slechte van de mens was, op een of andere manier, naar die wortels van het kwaad terug te voeren. Veertien eeuwen na dato kunnen we nog veel van die zonden herkennen. De 26 rijkste mensen van de wereld bezitten net zoveel als de armste helft. Is dat niet hebzuchtig? En inmiddels zijn er meer wereldbewoners met overgewicht dan met honger. Is dat niet gulzigheid?

Grote woorden

Nog maar weinig mensen gaan naar de kerk. Toch kan de theologie nog wel degelijk zeggenskracht hebben. Misschien wel juist nu. Want in een verwarrende wereld kunnen oude, grote woorden als ‘zonde’ en ‘deugd’ ook richting geven. Kom en luister naar korte lezingen van theologen Christoph Hübenthal over gulzigheid, Carl Sterkens over hebzucht en Annemarieke van der Woude over de oplossing van alle zonden: liefde. Na de lezingen gaan ze met elkaar in gesprek. Stel ook je eigen vragen. 

Over de sprekers

Christoph Hübenthal is theoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de rol van de theologie in de samenleving.

Carl Sterkens is theoloog en religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde onder andere over de contacten tussen verschillende religies in Azië en Europa.

Annemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is ze een van de voorgangers van de Remonstrantse kerk in Oosterbeek. 

Christoph Hübenthal en Carl Sterkens schreven mee aan Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Theologische inzichten voor het alledaagse leven. (Download het gratis via Open Access Radboud University Press) 

 

Deelname

LET OP: Op maandag 5 februari 2024 is er vanaf 16.00 uur een gepland onderhoud aan de ticketserver. Het is dan een paar uur niet mogelijk om een ticket te reserveren. Probeer het op een ander moment nog eens. Er zijn nog voldoende tickets voor alle programma’s. Excuses voor het ongemak. 

Wil je op voor dit programma op maandag 5 februari na 16.00 uur nog een ticket reserveren? Ga dan naar LUX en koop bij de registratietafel van Radboud Reflects je ticket. Betaling - indien van toepassing - gaat alleen via pin. Er zijn 80 reserveringen, dus er zijn nog voldoende plaatsen.   
 

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
maandag 5 februari 2024, 20:00 - 21:30
Spreker
Theologen Christoph Hübenthal, Carl Sterkens en Annemarieke van der Woude
Organisatie
Radboud Reflects