How to Create a Language? | Big Ideas Lecture by conlangers David and Jessie Peterson
How to Create a Language? | Big Ideas Lecture by conlangers David and Jessie Peterson

How to Create a Language?

vrijdag 15 maart 2024, 19:30 - 21:00
Radboud Reflects en Inscience Big Idea

Locatie: LUX, Nijmegen 

English

Dothraki, gesproken in Game of Thrones, is een geconstrueerde taal. Films als Dune - Part Two, Elemental en verschillende Marvel-producties bevatten ook zo'n conlang. Ze zijn allemaal gemaakt door het wereldberoemde conlangkoppel David en Jessie Peterson, die door filmfestival InScience en Radboud Reflects naar Nijmegen zijn uitgenodigd. Kom naar deze Big Ideas-lezing met dit beroemde conlangpaar en leer hoe het creëren van een taal eigenlijk werkt, en wat we kunnen leren over de innerlijke werking van taal door een totaal nieuwe taal te construeren. 

Conlang

Conlang is de afkorting van 'geconstrueerde taal', wat betekent dat deze taal zich niet op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld, maar bewust is bedacht voor een specifiek doel. Waar begin je als je een taal vanaf nul opbouwt? Hoe zorg je ervoor dat een taal echt iets betekent?

Werkelijkheden creëren

Na David en Jessie Petersons lezing gaan ze in gesprek met taalwetenschapper Marc van Oostendorp over vragen als: is het niet een kerneigenschap van taal dat het op natuurlijke wijze evolueert tussen mensen? Kan taal bestaan buiten een culturele context? Wat maakt een taal authentiek? Sommige taalkundigen suggereren dat taal werkelijkheden creëert. Betekent dit dat David en Jessie ook nieuwe mogelijkheden creëren door talen te creëren? Kom naar deze beroemde uitvinders van talen en stel je eigen vragen. 

Dit programma is in het Engels.

Over de sprekers

David Peterson Met een achtergrond in Engels en linguïstiek heeft David J. Peterson talen gecreëerd voor Game of Thrones en voor verschillende televisieproducties van Netflix, Disney, Pixar en Marvel. Hij was medeoprichter van de Language Creation Society in 2007 en voorzitter van 2011 tot 2014. Hij schreef ook de boeken The art of Language Invention en Living Language Dothraki.

Jessie Peterson was professor Taalkunde aan de Stephen F. Austin State University. Na 13 jaar lesgeven in en onderzoek doen naar de kunst van het uitvinden van talen - met expertise in syntaxis, semantiek en Engelse etymologie - is ze nu fulltime professioneel conlanger. 

Marc van Oostendorp is hoogleraar Nederlands en Academische communicatie aan de Radboud Universiteit. Hij doceert Theoretische en Toegepaste Taalwetenschap en onderzoekt hoe academici effectiever kunnen communiceren. 

Tickets

Tickets kosten € 8,-

Ticketverkoop gaat via www.insciencefestival.nl. 

Tickets

Bekijk de mogelijkheden en de earlybird-tarieven van de 3- of 5 strippenkaarten:

Strippenkaarten

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Inscience Film Festival Nijmegen 12 - 17 maart 2024

Inscience - Internationaal Wetenschapsfilmfestival Nijmegen 12 - 17 maart 2024
Dit programma is een samenwerking tussen Radboud Reflects en InScience Filmfestival. InScience 2024 draait om taal - van dierentalen tot vragen over hoe taal werkt in onze hersenen, en van de culturele waarde van Nederlandse gebarentaal tot analyses van filmtalen. Deze Big Ideas-lezing is onderdeel van het festival, dat plaatsvindt van 12 tot en met 17 maart 2024.

Wanneer
vrijdag 15 maart 2024, 19:30 - 21:00
Spreker
conlangers David en Jessie Peterson en taalwetenschapper Marc van Oostendorp
Organisatie
Radboud Reflects