Ken jezelf | Lezing en gesprek met filosoof Tinneke Beeckman
Ken jezelf | Lezing en gesprek met filosoof Tinneke Beeckman

Ken jezelf

maandag 22 april 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek | Radboud Reflects en Uitgeverij Boom

Locatie: LUX, Nijmegen

Jezelf kennen, hoe doe je dat? Loop een willekeurige boekhandel binnen en je struikelt over de zelfhulpboeken. We lijken allemaal op zoek naar zelfkennis, zelfontplooiing en onze plek in de wereld. De Vlaamse filosoof Tinneke Beeckman gaat op zoek naar de grote vragen van het leven en gaat hiervoor te rade bij de klassieke filosofen. Kom en luister naar filosoof Tinneke Beeckman en leer hoe filosofie ons kan helpen bij de zoektocht naar onszelf.

Zelfkennis

‘Ken jezelf’, zo luidt het aloude filosofische credo. Het gaat daarbij niet zozeer om een egocentrische opvatting van het zelf, maar juist om de relatie tussen jezelf en de werkelijkheid. We kunnen onszelf leren kennen door onszelf aan de hand van vier vragen te interpreteren. Wie ben je? Wat voel je? Wie wil je zijn? Hoe leef je en hoe sterf je? Want zelfkennis gaat niet alleen over jou, maar ook over de rest van de wereld en jouw relatie daarmee. 

Zelfhulp

Tinneke Beeckman ziet de filosofie als praktische kunst voor het dagelijks leven. We leven in een tijd waarin zelfkennis, zelfontplooiing, kwetsbaarheid en openhartigheid belangrijk zijn en we tegelijk enorm met onszelf in de knoop liggen. Daarbij zijn vragen als Wie is de ‘ik’ met wie je praat? Hoe kies je een partner? Is je schaamte terecht? Hoe weersta je sociale druk? van belang. 

De filosofie en literatuur kunnen ons helpen over deze vragen na te denken. Ze houden ons een spiegel voor die ons dwingt op een andere manier naar onszelf én anderen te kijken. Waarom hebben zoveel mensen het gevoel dat er iets aan hen schort en gaan ze op zoek naar hulp? En hoe kan de filosofie hierbij helpen?

Filosoof Tinneke Beeckman geeft een lezing over haar boek Ken jezelf en neemt je mee op een ontdekkingsreis langs de grote filosofen en klassiekers uit de wereldliteratuur. Na haar lezing gaat ze in gesprek met filosoof Annemarie van Stee over hoe filosofie en neurowetenschappen ons kunnen helpen om tot zelfinzicht te komen. Filosoof Marc Slors is de gespreksleider. Kom en stel ook je eigen vragen.

Over de spreker

Tinneke Beeckman is filosoof. Ze schreef onder andere het bekroonde Door Spinoza’s lens (2012) en Macht en onmacht (2015). In 2020 verscheen haar bestseller Machiavelli’s lef, waarmee ze de Hypatia-prijs won. Naast haar boeken schrijft Beeckman columns voor De Standaard
In 2022 was Tinneke Beeckman te gast bij Radboud Reflects voor: Macht, moed en Machiavelli | Filosoof Tinneke Beeckman en politicoloog Marcel Wissenburg. Bekijk de video

Annemarie van Stee is filosoof bij de Radboud Universiteit. Ze promoveerde op onderzoek naar de bijdrage van filosofie en neurowetenschap aan zelfinzicht. In 2022 verscheen haar eerste boek Love and Selfhood: Self-understanding Through Philosophy and Cognitive Neuroscience (New Directions in Philosophy and Cognitive Science).

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf op de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
maandag 22 april 2024, 20:00 - 21:30
Organisatie
Radboud Reflects