Kijken met je brein. Allemaal onze eigen werkelijkheid | Lezing en gesprek met neurowetenschapper Floris de Lange en filosoof Nina de Boer
Kijken met je brein. Allemaal onze eigen werkelijkheid | Lezing en gesprek met neurowetenschapper Floris de Lange en filosoof Nina de Boer

Kijken met je brein. Allemaal onze eigen werkelijkheid

maandag 11 maart 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek | Radboud Reflects en Donders Institute

Locatie: LUX, Nijmegen

Zien doe je met je ogen. Tenminste, dat lijkt zo. Maar je ogen zijn geen doorgeefluiken. Waarnemen is een ingewikkeld samenspel van hersenprocessen. Onze doelen, aandacht, verwachtingen en voorkennis geven vorm aan wat we uiteindelijk zien. We delen dus niet precies dezelfde werkelijkheid. Toch gaan we er doorgaans vanuit dat dit wel zo is. Hoe kan dat? En wat is dan die ‘werkelijkheid’, bestaat die wel? Kom luisteren naar neurowetenschapper Floris de Lange en filosoof Nina de Boer en ontdek: is zien geloven, of juist andersom? 

Zien met je brein

Bestaat ‘de werkelijkheid,’ of is dat een slimme illusie van ons brein? We denken vaak dat we allemaal dezelfde wereld zien, maar onze hersenen kleuren voortdurend wat we waarnemen. Je voorkennis, aandacht en verwachtingen spelen hierbij een grote rol. Toch leven we alsof iedereen dezelfde werkelijkheid ziet. Hoe kan het dat dit meestal niet tot problemen leidt, terwijl iedereen andere voorkennis en verwachtingen heeft? Welke rol speelt evolutie in het creëren van ‘de werkelijkheid’? En bestaat ‘de werkelijkheid’ wel als iedereen deze anders waarneemt? 

Verhalenvertellers

Onze hersenen geven niet alleen vorm aan hoe we de wereld om ons heen zien, maar ook aan hoe we onszelf zien. We vertellen onszelf een verhaal over wie we zijn en hoe we in de wereld passen. En dat verhaal maakt deel uit van wat wij als ‘de werkelijkheid’ ervaren. Waarom doen we dit? Wat gebeurt er als het verhaal wat je over jezelf vertelt, botst met de wereld om je heen? Kunnen we ‘de werkelijkheid’ en ons ‘ware ik’ wel kennen? En wat zegt het idee dat we allemaal verhalen vertellen over onszelf en de wereld over ‘feiten’ en ‘waarheid?’ 

Neurowetenschapper Floris de Lange en filosoof Nina de Boer gaan in gesprek en zetten ons begrip van de werkelijkheid op losse schroeven. Filosoof Frank van Caspel is de gespreksleider. Kom en stel je vragen!

Over de sprekers

Floris de Lange is neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit en is verbonden aan het Donders Institute. Hij doet onderzoek naar de mechanismen in ons brein die ten grondslag liggen aan perceptie, handelen en keuzes maken. 

Nina de Boer is filosoof aan de Radboud Universiteit met een achtergrond in de neurofilosofie en neurowetenschappen. In haar promotieproject onderzoekt ze manieren om psychische problematiek te begrijpen en/of te verklaren.

 

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
maandag 11 maart 2024, 20:00 - 21:30
Spreker
neurowetenschapper Floris de Lange en filosoof Nina de Boer