Poor Things. Zoektocht naar je identiteit | Film en gesprek met filosoof Roy Dings
Poor Things. Zoektocht naar je identiteit | Film en gesprek met filosoof Roy Dings

Poor Things. Zoektocht naar je identiteit

maandag 12 februari 2024, 19:30 - 23:00
Film & gesprek | Radboud Reflects en LUX, Nijmegen

Wat als je op een dag wakker wordt en je weet niet meer wie je bent? Als je weer op zoek moet naar een nieuw verhaal over jezelf, naar een nieuwe identiteit. Zou die identiteit dan anders zijn dan eerst? De hoofdpersoon van Poor Things, Bella Baxter, wordt opnieuw tot leven gewekt en ze moet op zoek naar haar identiteit. Kom luisteren naar filosoof Roy Dings over de vorming van onze identiteit. Vorm je deze zelf, of doen externe factoren in de samenleving dat? Kijk na het gesprek naar Poor Things

Bekijk de trailer van Poor Things.

Poor Things 

Wie ben ik? Dat is wat Bella Baxter zichzelf afvraagt nadat ze door een dokter opnieuw tot leven is gewekt. In Poor Things volgen we Bella in haar zoektocht naar haar identiteit. Ze bevindt zich in het lichaam van een volwassen vrouw maar moet haar persoonlijkheid nog ontwikkelen; of beter gezegd, haar persoonlijkheid opnieuw ontdekken. Haar volwassen lichaam zorgt ervoor dat ze wordt behandeld als vrouw, maar Bella heeft de mentale ontwikkeling van een kind. Net als een peuter die overal bij vraagt ‘waarom?’, is Bella kritisch op de maatschappelijke normen, waarden en structuren die haar beperken; om er vervolgens mee te breken. 

Authentiek leven

Zijn het vooral de rollen die anderen ons toeschrijven waarmee we onszelf identificeren? Of is identiteitsvorming eerder een proces dat zich afspeelt in onze eigen hoofden? Wat bedoelen we eigenlijk als het hebben over identiteit? En kunnen we een authentiek leven leiden als we nadenken over welke identiteiten ons worden aangemeten? 

Vrijheid

Weten we eenmaal hoe de maatschappelijke structuren ons bepalen, dan hebben we de mogelijkheid om hier uit te breken. Zo ook Bella, die kritisch is op de genderrollen die haar worden aangemeten door haar omgeving. Het opnieuw opgroeien heeft haar laten inzien dat het de samenleving is die haar identiteit als vrouw heeft bepaald. De kennis daarover zorgt voor emancipatie. Juist door kritisch te zijn op haar omgeving zoekt Bella haar autonomie en vrijheid. 

Saar Boter is de gespreksleider. 

Over de spreker

Roy Dings is filosoof aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak van filosofie, psychiatrie en psychologie. In zijn onderzoek staan concepties van ‘het zelf’ bij mensen met een psychiatrische aandoening centraal. Daarover schreef hij het proefschrift Not being oneself? Self-ambiguity in the context of mental disorder.

 

Deelname

  • € 7,- Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees, medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders
  • € 11,- anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)
Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets 

Dit is een programma van Radboud Reflects en LUX 

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

 

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
maandag 12 februari 2024, 19:30 - 23:00
Spreker
Filosoof Roy Dings
Organisatie
Radboud Reflects