Na tien jaar is er nu weer een nieuwe film van de wereldberoemde Japanse fimmaker Hayao Miyazaki: The Boy and the Heron. Miyazaki’s films lijken voor een Westers publiek vaak heel vreemd. Ze zitten immers vol met symboliek en verwijzingen naar Japanse cultuur en mythes die wij niet kennen. The Boy and the Heron is geen uitzondering. Toch zijn ze immens populair! Wat maakt Miyasaki’s films zo bijzonder en waarom doen ze het zo goed in het Westen? Wat is de betekenis van de vele fantasiewezens die zo’n belangrijke rol opeisen? Kom luisteren naar anime-kenner Tess Wiskerke en religiewetenschapper Arjan Sterken die The Boy and the Heron plaatsen in de context van Miyazaki’s oeuvre en in de context van de Japanse mythologie en bekijk daarna deze magische film!
The Boy and the Heron. Over Miyazaki en Japanse mythologie
woensdag 3 januari 2024, 19:30 - 22:30The Boy and the Heron
In The Boy and the Heron probeert de jonge Mahito tijdens de Tweede Wereldoorlog de dood van zijn moeder te verwerken. Hij ontmoet hierbij een bijzondere gids: een pratende reiger die van gedaante verandert en Mahito naar een verlaten toren leidt. Daar betreedt hij een magische wereld vol personages die ergens tussen fantasie en realiteit in zitten. Is er wel één antwoord op de vraag wat de pratende reiger betekent? Wat is echt en wat verbeelding? Dat is bij Miyazaki’s films vaak de verkeerde vraag
Miyazaki
Na het enorme succes van films als Spirited Away, Princess Mononoke en The Wind Rises bleef het 10 jaar lang stil. Nu is er eindelijk een nieuwe film van Hayao Miyazaki: The Boy and the Heron. Even meeslepend en oogverblindend als altijd. Kom luisteren naar anime-kenner en religiewetenschapper Arjan Sterken die je het gereedschap meegeven om daarna nóg meer van deze film te gaan genieten.
De voertaal van het gesprek is Nederlands. De film is Japans met Nederlandse ondertitels.
Over de sprekers
Arjan Sterken is religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met het bovennatuurlijke als een vruchtbare grond voor het projecteren van angsten en verlangens in allerlei tijden en culturen. Hierbij focust hij met name op mythologie en folklore.
Tess Wiskerke is anime-kenner en filmrecensent voor het filmmagazine Schokkend Nieuws. Ze is actief betrokken bij het Kaboom Animation Festival, waar ze eerder lezingen hield over Tokyo Godfathers en de documentaire Satoshi Kon: the Illusionist.
Deelname
Deelname kost € 11,- | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders , studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees € 7,-. De ticketverkoop gaat via LUX.
Tickets via LUX
Ben je student aan de Radboud Universiteit? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
- Wanneer
- woensdag 3 januari 2024, 19:30 - 22:30
- Spreker
- Religiewetenschapper Arjan Sterken en anime-kenner Tess Wiskerke
- Locatie
- LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
- Organisatie
- Radboud Reflects