Wel of geen kinderen krijgen. Wie bepaalt? | Lezing en gesprek door filosoof Suzanne Roes

Wel of geen kinderen krijgen. Wie bepaalt?

woensdag 21 februari 2024, 20:00 - 21:30
Radboud Reflects en deBuren

Locatie: Collegezalencomplex, CC5, Radboud Universiteit

Wel of geen kinderen krijgen. Wie bepaalt dat? Afgezien van de vraag of het überhaupt lukt om zwanger te worden – lijkt het wel of het niet krijgen van kinderen een individuele keuze. Maar vooral als je buiten het klassieke plaatje valt, of als je bewust geen kinderen wilt en je je bijvoorbeeld al jong wil laten steriliseren, loop je tegen een muur van regelgeving aan. Vruchtbaarheid wordt steeds politieker, ook in andere Europese landen. Kom luisteren naar filosoof Suzanne Roes, genderhistoricus Marloes Hülsken en ethicus Verna Jans en denk verder over machtsverhoudingen, vruchtbaarheid, ouderschap en geboortepolitiek.

Ouderschap een individuele keuze?

Anticonceptie en sterilisatie hebben van het ouderschap een persoonlijke keuze gemaakt. Technieken als deze hebben voor een enorme bevrijding gezorgd. De menselijke vruchtbaarheid werd beheersbaar en het krijgen van kinderen werd daarmee een keuze. Althans, zo lijkt dat op het eerste gezicht. Want wie zich verdiept in vraagstukken rondom de menselijke vruchtbaarheid merkt al snel dat de beslissing voor het wel of niet krijgen van kinderen niet wordt genomen in een vacuüm. Want er zijn veel verschillende verwachtingen vanuit de maatschappij en politiek die ons beïnvloeden bij het maken van de keuze.

De politiek van vruchtbaarheid

Van geboortepolitiek tot en met discussies in Nederland en Europa over een laag geboortecijfer: de maatschappelijke discussie over vruchtbaarheid is heel actueel. Dit wordt des te duidelijker bij ouders die buiten het plaatje vallen van het cis-hetero koppel. Ze raken verstrikt in een ingewikkeld web van regels en beleid. Want, zo stelt Suzanne Roes, kinderen krijgen is geen apolitieke keuze. Hoe minder je kinderwensen overeenkomen met de dominante voorkeur, hoe groter de kans dat je in een politiek web van regelgeving verstrikt raakt.

Suzanne Roes trapt de avond af met een korte lezing. Daarna gaat zij in gesprek met genderhistoricus Marloes Hülsken en ethicus Verna Jans over de vraag: wie bepaalt wie er kinderen mag krijgen en wie juist niet?

Over de sprekers

Suzanne Roes is filosoof  aan de Universiteit van Antwerpen. Ze houdt zich  bezig met onderwerpen als reproductieve agency, arrogantie en muziekfilosofie. In 2023 nam ze deel aan het talentontwikkelingsproject Nieuw Geluid van deBuren. Recent werd haar nieuwe boek De politiek van vruchtbaarheid gepubliceerd door ISVW.

Marloes Hülsken is universitair docent Gendergeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze houdt zich bezig met gendergeschiedenis, oral history en de verbinding tussen wetenschap en de onderwijspraktijk. Vraagstukken die gaan over diversiteit en inclusief (geschiedenis)onderwijs hebben daarbij haar specifieke interesse.

Verna Jans is universitair docent Ethiek en Filosofie van de Gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op ethiek van voortplantingsgeneeskunde. Daarnaast gaat haar interesse uit naar vragen rondom het includeren van zwangeren en het ongeboren kind in medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Deelname

• Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees.
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Cardhouders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren.

Blijf of de hoogte:

woensdag 21 februari 2024, 20:00 - 21:30