What Dreams Are Made Of | Lezing en gesprek door neurowetenschapper Sarah Schoch en filosoof Herman Westerink

What Dreams Are Made Of

maandag 26 februari 2024, 20:00 - 21:30
Engelse lezing en gesprek | Radboud Reflects en Donders Institute

This programme is in English. Please visit the English page for English.

Dit programma is uitverkocht. Deelnemen is niet meer mogelijk.

Vallen, vliegen, op je werk aankomen zonder broek aan. Waarom trakteren onze hersenen ons 's nachts op al deze bizarre avonturen? Hebben dromen een functie of zijn het slechts bijproducten van onze neuronen? Na tientallen jaren onderzoek komen neurowetenschappers nu dichter bij een antwoord. Wat zou het betekenen om een neurologische verklaring voor onze dromen te vinden? Moeten we willen dat de wetenschap dit eeuwenoude mysterie beantwoordt? Kom luisteren naar neurowetenschapper Sarah Schoch en filosoof Herman Westerink en ontdek waar dromen uit bestaan.

Aan het einde van het programma zal campusdichter Thijs Kersten een gedicht voordragen gebaseerd op de vreemdste dromen van het publiek.

Functie van dromen

Of we ze ons nu herinneren of niet, we dromen elke nacht. Maar waarom? Dromen hebben altijd een belangrijke culturele, spirituele en zelfs religieuze rol gespeeld in bijna elke menselijke samenleving. Volgens sommige wetenschappers en geleerden zijn dromen functioneel: ze zouden ons in staat stellen om de gebeurtenissen van de dag te verwerken of ze laten onze hersenen oefenen met  allerlei situaties. Anderen menen dat dromen ons onze herinneringen in onze hersenen laten opslaan en ordenen. Weer anderen veronderstellen dat dromen helemaal geen functie hebben, maar slechts levendige bijproducten zijn van onze neuronen die 's nachts aan het werk zijn. Wat zou het betekenen als een van deze theorieën waar zou blijken te zijn? Zouden dromen dan hun betekenis verliezen? Of zou het onze relatie met onze nachtelijke visioenen alleen maar verdiepen?

Freud en het onderbewuste

Dromen zijn natuurlijk niet alleen interessant voor wetenschappers. In veel religies en culturele tradities vormen dromen een belangrijke bron van betekenis. Ze worden vaak geïnterpreteerd als goddelijke boodschappen, kosmische voortekenen of spirituele begeleiding, en hebben zo geholpen om de samenlevingen waarin we leven vorm te geven. Maar ook individueel kennen mensen een groot persoonlijk belang toe aan hun dromen. Sigmund Freud baseerde zelfs een groot deel van zijn revolutionaire psychoanalyse op dromen, die volgens hem 'boodschappen van het onderbewuste' waren waaruit we veel konden leren over onze ware aard en drijfveren.

Neurowetenschapper Sarah Schoch en filosoof Herman Westerink duiken in het eeuwenoude mysterie van dromen. Welke rol spelen dromen in de manier waarop we onszelf begrijpen? Wat kan de neurowetenschap ons vertellen over waarom we dromen? En zou een wetenschappelijk antwoord op de droomvraag de betekenisvolle rol die dromen in ons leven spelen veranderen? Kom en stel je vragen.

Dit programma is in het Engels.

Over de sprekers

Sarah Schoch is neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit, waar ze deel uitmaakt van het Donders Sleep & Memory Lab. In haar postdoctoraal onderzoek onderzoekt ze de relatie tussen dromen en geheugenconsolidatie.

Herman Westerink is wijsgerig antropoloog aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich vooral op de relatie tussen psychoanalyse en psychiatrie. In het bijzonder past hij de Freudiaanse psychoanalyse toe op mystieke ervaringen in het verleden.

Thijs Kersten is Radboud campusdichter 2024, spoken word artiest en auteur.

• Dit programma is uitverkocht. Deelnemen is niet meer mogelijk.

Blijf of de hoogte:

maandag 26 februari 2024, 20:00 - 21:30
Sprekers
Neurowetenschapper Sarah Schoch en filosoof Herman Westerink , Campusdichter Thijs Kersten