C. van Leijenhorst, P. Bárd, J. van Lit bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek

Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek met rechtsgeleerde Petra Bárd en politicoloog Joep van Lit

Dit was een Engelstalig programma, ga naar de Engelse pagina voor de volledige terugblik en het verslag.

Video | Podcast

Collegezalencomplex, Radboud Universiteit| Radboud Reflects en Faculteit der Rechtsgeleerdheid| Bekijk de aankondiging.

Verslag

Overheden in Polen, Hongarije en Roemenië beperken burgerlijke vrijheden. En de verkiezingssuccessen van antidemocratische partijen in andere Europese landen, waaronder Nederland, zorgen voor bezorgdheid bij juristen en politici. Is dit het begin van het einde van de rechtsstaat in Europa? Zullen meer landen volgen? Beginnen de dominostenen te vallen? Leer van rechtsgeleerde Petra Bárd en politicoloog Joep van Lit hoe we de rechtsstaat in Europa kunnen verdedigen.

Lees het verslag

Cees Leijenhorst bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek
Cees Leijenhorst bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek - foto Ramon Tjan
Petra Bárd bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek
Petra Bárd bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek - foto Ramon Tjan
Joep van Lit bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek
Joep van Lit bij Anti-democratic Politics in Europe | Lezing en gesprek - foto Ramon Tjan

Aankondiging

Overheden in Polen, Hongarije en Roemenië beperken burgerlijke vrijheden. En de verkiezingssuccessen van antidemocratische partijen in andere Europese landen, waaronder Nederland, zorgen voor bezorgdheid bij juristen en politici. Is dit het begin van het einde van de rechtsstaat in Europa? Zullen meer landen volgen? Beginnen de dominostenen te vallen? Kom luisteren naar rechtsgeleerde Petra Bárd en politicoloog Joep van Lit en leer hoe we de rechtsstaat in Europa kunnen verdedigen.

Rechtsstaat onder druk

Volgens rechtsgeleerde Petra Bárd staat de rechtsstaat in Europa onder druk. De rechtsstaat is het idee dat alle burgers en instellingen binnen een land, staat of gemeenschap verantwoording verschuldigd zijn aan dezelfde wetten, inclusief wetgevers en leiders. In Europa werd dit lange tijd als vanzelfsprekend beschouwd. Maar met de opkomst van antidemocratische politiek staat dit waardevolle idee onder druk. Volgens Petra Bárd is het feit dat minder staten bereid zijn criminelen uit te leveren een waarschuwingssignaal. Immers, dit geeft aan dat staten niet langer vertrouwen hebben dat andere landen de rechtsstaat respecteren en dat onafhankelijke rechtbanken eerlijke procesrechten garanderen voor alle verdachten.

Verdediging tegen democratische achteruitgang

De achteruitgang van de rechtsstaat is alleen mogelijk als autocratische politici aan de macht kunnen komen. Paradoxaal genoeg worden deze autocratische politici vaak democratisch gekozen. Politicoloog Joep van Lit onderzoekt verdedigingsstrategieën tegen democratische terugval - het ontmantelen van democratische instellingen en burgerlijke vrijheden. Wat kunnen we doen tegen democratische terugval en hoe moeten we omgaan met de paradox dat democratieën ondemocratische regimes kunnen voortbrengen? Petra Bárd en Joep van Lit zullen beiden een korte lezing geven, waarna filosoof Cees Leijenhorst een gesprek tussen hen zal leiden. Kom luisteren en stel ook je eigen vragen! Dit programma zal in het Engels zijn.

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Petra Bárd is rechtsgeleerde aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek naar 'duurzame rechtsstaat' bestudeert ze in hoeverre de achteruitgang van de rechtsstaat in de lidstaten van de Europese Unie een Europese kwestie is. Haar onderzoek verkent kwesties op het snijvlak van de rechtsstaat, fundamentele rechten, hun Europese handhavingsmechanisme en EU-samenwerking op strafrechtelijk gebied.

Joep van Lit is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij werkt binnen het domein van de empirische politieke wetenschappen en onderzoekt democratische terugval en de verdediging van de democratie.

Dit is een samenwerking van Radboud Reflects en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gaat over persoon
prof. dr. P.D. Bárd (Petra) LLM , J.M. van Lit (Joep) MSc