Bertjan Verbeek, Cees Leijenhorst en Nora Stel in gesprek

Attacks and Counter-attacks: Recent Developments in the Middle East

De spanningen in het Midden-Oosten liepen de afgelopen weken verder op. Als reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië vuurde Teheran honderden drones en raketten op Israël af, grotendeels vanaf Iraans grondgebied. Hiervan werd 99 procent tegengehouden, mede door Israëlisch, Amerikaans en Jordaans afweergeschut. Steeds meer landen in het Midden-Oosten lijken betrokken te raken bij verdere escalatie. Hoe kan verdere escalatie worden voorkomen? Hoe groot is de kans dat het conflict zich verder uitbreidt? En hoe uitzonderlijk zijn de ontwikkelingen die we nu zien? Leer van politicologen Nora Stel en Bertjan Verbeek over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Er is geen video- of audio-opname van dit Actualiteitencollege beschikbaar

Woensdag 24 april 2024| 12.30 - 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects |Bekijk de aankondiging.

Verslag volgt

Bertjan Verbeek spreekt tijdens het Actualiteitencollege van Radboud Reflects
Bertjan Verbeek, Cees Leijenhorst
Nora Stel tijdens het Actualiteitencollege van Radboud Reflects
Nora Stel

Aankondiging

De spanningen in het Midden-Oosten liepen de afgelopen weken verder op. Als reactie op de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië vuurde Teheran honderden drones en raketten op Israël af, grotendeels vanaf Iraans grondgebied. Hiervan werd 99 procent tegengehouden, mede door Israëlisch, Amerikaans en Jordaans afweergeschut. Steeds meer landen in het Midden-Oosten lijken betrokken te raken bij verdere escalatie. Hoe kan verdere escalatie worden voorkomen? Hoe groot is de kans dat het conflict zich verder uitbreidt? En hoe uitzonderlijk zijn de ontwikkelingen die we nu zien? Kom luisteren naar politicologen Nora Stel en Bertjan Verbeek over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Directe confrontatie

Spanningen tussen Iran en Israël zijn niet nieuw. Al jarenlang verkeren de twee landen in een schaduwconflict, wat nog niet eerder uitliep op een directe militaire confrontatie. Tot nu toe verliepen confrontaties vooral via indirecte kanalen, bijvoorbeeld in Yemen en in Libanon. De Libanese militante beweging Hezbollah zat er vaak tussenin. Vorige week kwam het wél tot een directe confrontatie en werden voor het eerst vanaf Iraans grondgebied rakketten afgevuurd.

Hoe verschillen de huidige ontwikkelingen ten opzichte van die in het verleden? Wat is de precieze relatie tussen Iran en Hezbollah? Wat is de rol van Jordanië, Libanon en andere staten in de regio? Welke weerslag hebben deze spanningen op de rest van de regio? Bestaat er het risico dat het conflict verder escaleert en welke acties zouden hiertoe kunnen leiden?

Politicologen Nora Stel en Bertjan Verbeek gaan met elkaar in gesprek. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider. Ook is er ruimte om zelf vragen te stellen.

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Nora Stel is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt bestuur en politiek in conflictgebieden.

Bertjan Verbeek is politicoloog en hoogleraar Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt (crisis)besluitvorming in buitenlands beleid.

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects