Aankondiging
Wat is eenzaam zijn, en hoe moet je je tot eenzaamheid verhouden? Zijn we echt eenzamer dan ooit? Jong, oud, en alles ertussenin: het lijkt wel alsof iedereen te kampen heeft met eenzaamheid. Beleidsmakers doen hun uiterste best om de groeiende eenzaamheid onder de bevolking te bestrijden. Maar moet je eenzaamheid altijd willen verhelpen, of hoort het bij de mens? En schuilt er misschien ook een kracht in? Kom luisteren naar filosoof en Denker des Vaderlands Marjan Slob en gezondheidswetenschapper Maaike Verhagen, en bekijk eenzaamheid door een andere bril.
Meer eenzaamheid
Vorig jaar gaf bijna de helft van de volwassen bevolking aan eenzaam te zijn. Vooral de explosieve toename van deze gevoelens onder studenten is opvallend: uit sommige onderzoeken blijkt dat tot 80% zich eenzaam voelt. Het probleem is dus enorm, maar eenzaamheid is moeilijk te onderzoeken. Vaak worden er verschillende fenomenen onder dezelfde noemer van ‘eenzaamheid’ gevat. Wat deze alarmerende cijfers nu precies betekenen, kan dus lastig te zeggen zijn. Bovendien ervaart iedereen eenzaamheid op een unieke manier. Hoe kom je erachter wat we nu precies bedoelen als we het over eenzaamheid hebben? En is eenzaamheid wel te bestrijden?
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid gaat niet altijd over een gebrek aan gezelschap. Je kunt immers eenzaam zijn zonder alleen te zijn, en alleen zijn zonder eenzaam te zijn. We hebben bovendien snel de neiging om alle eenzaamheid te willen verhelpen. Te snel, volgens filosoof Marjan Slob. In haar boek ‘De lege hemel’ stelt ze dat we niet genoeg stil staan bij de vraag wat eenzaamheid precies is. Volgens haar is het niet alleen maar een negatieve gemoedstoestand, maar ook een diepmenselijk vermogen. Het kan je fantasie vergroten en mensen daardoor verder helpen. Eenzaamheid getuigt van het vermogen tot reflectie, wat een grote kracht is van de mens.
Denker des Vaderlands Marjan Slob duikt in het begrip eenzaamheid en gaat hierover in gesprek met gezondheidswetenschapper Maaike Verhagen. Verhagen stelt dat er wel aandacht is voor mentale en fysieke gezondheid, maar nog te weinig voor sociale gezondheid. Eenzaamheid is een teken van sociale ongezondheid en het is belangrijk te kijken hoe je hier oplossingen voor kunt verzinnen. Jonge Denker Julia Kirkels opent de avond met een column. Kom luisteren en stel je vragen.
Over de sprekers
Marjan Slob is Denker des Vaderlands, filosoof en essayist voor de Volkskrant en Filosofie Magazine. Daarnaast adviseert ze maatschappelijke organisaties, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en het Planbureau voor de Leefomgeving hoe wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden zijn met de maatschappij. Ze is auteur van Door de bomen het huis, Hersenbeest en De lege hemel.
Maaike Verhagen is gezondheidswetenschapper aan de radboud Universiteit. Ze is onderzoeker in de ontwikkelingspsychopathologie aan het Behavioural Science Institute in Nijmegen. Verhagen onderzoekt de moleculaire en genetische ondergrond van psychologische problemen zoals eenzaamheid. Momenteel richt zij zich op psychopathologie en de werking van het knuffelhormoon oxytocine in jongvolwassenen. Zij draagt bij aan de ontwikkeling van games en virtual reality platforms die jongeren sociaal kunnen ondersteunen.
Julia Kirkels is één van de Jonge Denkers van 2024. Zij is scholiere aan het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen.
Cees Leijenhorst is filosoof en directeur onderwijs van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij is de gespreksleider.