Video | Podcast | In de media: NRC-Artikel | VOX-Artikel | Filosofie Magazine
Dinsdag 16 april 2024 | 20.00 – 21.30 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects, ISVW, Vrienden van ISVW en Uitgeverij Noordboek. Bekijk de aankondiging.
De discussie werd goed geleid met relevante vragen. Nuttig en relevant onderwerp! (uit een deelnemersevaluatie)
Verslag - Weg met het Antropoceen
Door Anouta de Groot | Foto's door Ramon Tjan
We hebben een nieuwe verhouding nodig van de mens met de natuur. Het tijdperk van het antropoceen, waarin de mens centraal stond moeten we achter ons laten. Het is tijd voor het symbioceen, waarin we zien dat alles met elkaar samenleeft. Deze nieuwe houding van de mens vraagt volgens de invloedrijke Australische milieufilosoof Glenn Albrecht om nieuwe taal om nieuwe emoties te vangen. Dat lichtte hij toe tijdens dit Radboud Reflects programma dat plaatsvond in het Collegezalencomplex. Na zijn lezing ging Albrecht in gesprek onder leiding van filosoof Cees Leijenhorst met filosofen Elize de Mul en Boris van Meurs.
Aarde emoties
Albrecht ziet zichzelf als een transdisciplinaire denker. Zijn werk houdt niet op bij de filosofie, maar raakt de taal, de economie, de kunst etc. De overgang naar het symbioceen vraagt volgens hem om creativiteit, een creatieve ruimte waar anderen verwelkomd worden en samen op weg gegaan kan worden naar het symbioceen. Onze relatie met de aarde is scheef gegroeid en hier horen nieuwe emoties en gevoelens bij, denk maar aan ecoanxiety, landschapspijn en klimaatstress.
Symbioceen
Het meest bekend is Albrecht om zijn gebruik van de term symbioceen. Dit is een positieve mogelijkheid om uit het vernietigende antropoceen te komen. Symbiose komt van het Griekse woord voor samenleven en de speciale relatie tussen dingen. Albrecht gebruikt de term symbioceen om een tijdperk aan te duiden waarin mensen daadwerkelijk samenleven met andere soorten, en dan niet alleen biologisch, maar ook sociaal en cultureel. Onze beschaving moet een werkelijke symbiose zijn met de aarde.