Aankondiging
Wij zijn allemaal parasieten! Bloedzuigers op de huid van de aarde. Een eencellig wezen, een spitsmuis en vooral wij mensen. Alles en iedereen neemt, en geeft er weinig of niets voor terug. Dat is de wereld die de Franse filosoof Michel Serres (1930 – 2019) beschreef in zijn boek De parasiet. Nu, midden in een klimaatcrisis, is het actueler dan ooit. Zijn wij echt allemaal parasieten? En is dat wel zo erg? Kom luisteren naar filosofen René ten Bos en Arjen Kleinherenbrink en leer hoe bijzonder en actueel deze klassieker is. En denk ook na over de vraag of er in een parasitaire samenleving plaats is voor dankbaarheid en zelfopoffering.
Op andermans kosten
Volgens filosoof Michel Serres is het leven een toestand die wordt gekenmerkt door het verbruiken en verbranden van grondstoffen om jezelf in stand te houden. En iets teruggeven, ho maar. Dat planten en dieren er zijn voor ons om te gebruiken is zó vanzelfsprekend dat we ze niet eens dankbaar zijn. En ook onze medemens proberen we voor een zo klein mogelijke compensatie voor ons karretje te spannen. Weg met onzelfzuchtigheid, weg met altruïsme, en weg met de kringloop van het leven. In de parasietenwereld is het ieder voor zich.
Vernieuwers
De wereld van de parasieten klinkt als een nachtmerrie, maar is het allemaal wel zo erg? Volgens Serres kan de parasiet ook zorgen voor vernieuwing en verandering, juist door zijn afzijdige positie. Zonder parasieten zou er nooit iets in beweging komen en is de wereld een statisch paradijs.
Michel Serres schreef het boek De parasiet in 1980 en liet zich inspireren door de ideeën van Leibniz en Rousseau, en die van fabelvertellers. Nu, midden in een klimaatcrisis, is het actueler dan ooit. Filosofen René ten Bos en Arjen Kleinherenbrink vertaalden het werk voor het eerst naar het Nederlands. Zij geven een duolezing en gaan daarna in gesprek. Kom ook parasiteren en de ideeën van Serres opzuigen.
Michel Serres
Michel Serres (1930-2019) was lid van de Académie française en hoogleraar aan Stanford University en gold in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van de filosofie en wetenschapsgeschiedenis. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende onderwerpen. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Muziek (2012) en De wereld onder de duim (2014).
Over de sprekers
René ten Bos is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij onderzocht eerder de filosofie van het klimaat, water en elites.
Arjen Kleinherenbrink is metafysicus en filosofisch antropoloog aan de Radboud Universiteit, waar hij ook het programma Philosophy, Politics and Society coördineert. Zijn eerdere Nederlandstalige boeken zijn Alles is een machine (2017) en Avonturen bestaan niet (2018, met Simon Gusman).tekst aankondiging zonder deelname stuk.