Woensdag 17 april 2024| Stevenskerk Nijmegen | INNOVATE Meetup i.s.m. Radboud Reflects | De Vrede van Nijmegen. Bekijk de aankondiging.
Verslag - Dit was de Toekomst van de Waarheid
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Letterdesk
Hoe weten we nog wat echt is en wat we kunnen vertrouwen?
Woensdag 17 april organiseerde INNOVATE en Radboud Reflects De Toekomst van de Waarheid, als onderdeel van De Vrede van Nijmegen Penning. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan iemand die zich inzet voor vrede op het Europese continent, en is een initiatief van gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en NXP.
Samen met Radboud Reflects is er een programma gepresenteerd waarin allerlei sprekers hun licht lieten schijnen op de ontwikkelingen in de journalistiek. Wat hebben we geleerd? En hoe staan bezoekers zelf tegenover de waarheid?
Bezoeker Frederique vertelt: “Als student journalistiek werd er door docenten altijd gehamerd op het belang van de waarheid. Dat vond ik altijd een beetje overdreven, maar in de praktijk merk ik pas echt welke gevaren er op de loer liggen. Daarom is het voor mij ontzettend waardevol om te horen hoe experts hierover denken, en om samen te sparren over hoe we van koers gaan veranderen.”
Onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank
De eerste spreker van de avond was niemand minder dan Eliot Higgins. Hij was in Nijmegen omdat hij dit jaar De Vrede van Nijmegen Penning ontvangt voor zijn inzet met burger-onderzoeksjournalistieknetwerk Bellingcat. “Het allereerste begin van Bellingcat was mijn blog Brown Moses”, vertelde Eliot. “Ik schreef daar stukken over de oorlog in Syrië en het telefoonhack-schandaal in Groot Brittannië. De kickstart van het platform was de crash van MH17. Toen ontstond er echt een community rondom Bellingcat van mensen die de waarheid boven tafel wilden halen.” Momenteel doet Bellingcat onderzoek naar de troepenbewegingen en bombardementen in Oekraïne, door foto’s, video’s en locaties te analyseren.
Eliot had ook nog advies voor de journalisten van de toekomst. “Het is belangrijk om te beseffen dat de nieuwe generaties op een compleet andere manier nieuws nuttigen. We moeten de interactie aangaan met de jongste consumenten op hun eigen platforms, om te laten zien dat de media nog steeds in dienst staat van het publiek. Het heeft geen zin om sociale media te verbieden, jongeren moeten juist tools krijgen om via sociale media nieuws te nuttigen waarvan ze weten dat het echt is.”