Video | Podcast
Maandag 22 april 2024 | 20.00 – 21.30 uur | LUX, Nijmegen | Radboud Reflects en Uitgeverij Boom. Bekijk de aankondiging.
Verslag
Door Tim Dedel | Foto's door Berit Akse
Op 22 april kwamen zo’n tweehonderd mensen bijeen in LUX om te luisteren naar filosoof Tinneke Beeckman, die over haar nieuwe publieksboek Ken Jezelf kwam spreken. In dat boek stelt Beeckman zich de vraag: wat is zelfkennis en hoe kun je jezelf leren kennen? Na haar lezing ging ze in gesprek met filosoof aan de Radboud Universiteit, Annemarie van Stee. Filosoof Marc Slors leidde de avond.
Jezelf kennen. Zowel bevrijdend als confronterend
Beeckman trapte de avond af met een lezing over haar boek Ken Jezelf. Ze vroeg zich af: ‘Hoe hebben denkers en literaire schrijvers mij een ander perspectief gegeven?’ Want je ervaart jezelf als een continuïteit maar tegelijkertijd ook als discontinuïteit. Constant speelt daarbij de vraag: wie ben ik? Maar ook: wie wil ik zijn?
‘Als ik spreek over Ken jezelf vragen mensen vaak: waarom moet je jezelf kennen? Wat levert het op?’ Beeckman vertelde dat ze dat een lastige vraag vindt. Het effect van zelfonderzoek kan bevrijdend zijn. Bijvoorbeeld als je het niet meer weet en dat niet beschouwt als een nederlaag, maar juist als een gelegenheid om anders naar de wereld te kijken. Maar dat kan ook pijnlijk zijn. Er is een dubbel effect: zelfkennis werkt aan de ene kant bevrijdend, maar aan de andere kant ook confronterend.
In het spoor van grote denkers en schrijvers: Orwell, Spinoza en Socrates
In haar lezing haalde Tinneke drie grote schrijvers en denkers aan die exemplarisch zijn voor de insteek van haar boek. Eén daarvan is George Orwell. Hij stelde de vraag: hoe kun je vrij zijn? En antwoordde daarop dat je dat alleen kunt als anderen om je heen ook vrij zijn. Hij schreef in de roman Burmese Days over koloniale onderdrukking. Hij was als officier in Birma (Myanmar) om te dienen in het Britse koloniale leger. De hoofdpersoon uit zijn roman weerspiegelt zijn eigen ervaring van desillusie. Het leger bracht namelijk geen beschaving, zoals hem was voorgehouden, maar was juist een onderdrukker. Orwell is een goed voorbeeld van iemand die zichzelf kent; ‘hij heeft het effect van macht in zichzelf bemerkt en schrijft erover.’ Daardoor werd hij een vlijmscherpe journalist en criticus, zo stelde Beeckman.