Aankondiging
Pijnlijke stiltes, krekels, ogen die naar de uitgang zoeken. Een eerste date is vaak ongemakkelijk. Deelnemers aan de verbale baltsrituelen zoeken naar woorden en speuren naar gemene delers. Weinig situaties laten zo goed zien hoe gesprekken werken – of juist niet. Aan de hand van scènes van het tv-programma First Dates analyseert taalwetenschapper Wyke Stommel waarom gesprekken zo cringe en awkward kunnen zijn. Communicatiewetenschapper Sara Bögels vertelt over het belang van timing en beurtwisselingen tussen sprekers. Twee improvisatie-acteurs spelen ongemakkelijk gesprekken na. Kom luisteren en kijken en denk verder over de verborgen systemen onder gesprekken.
Voorspellen
‘Eh… Ja… wat is je lievelingskleur?’ Ga in Café Wunderkammer in Nijmegen zitten en je ziet en hoort ze overal: ongemakkelijke (Tinder)dates. Maar ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe relatie, ontkom je niet aan stroeve gesprekken op netwerkborrels en tijdens vergaderingen. Wanneer mensen met elkaar praten geven ze allemaal subtiele signalen af met hun intonatie, stiltes, de volgorde van de woorden en hun lichaamstaal. Op grond daarvan vormen we een verwachting van wat de ander gaat zeggen en gaat doen. En dat werkt vlekkeloos – totdat de verwachtingen niet uitkomen.
Honderden gesprekken
Elke dag voeren we honderden gesprekken. Toch hebben we geen flauw idee hoe die conversaties eigenlijk werken. Taal- en communicatiewetenschappers die zich bezighouden met gespreksanalyse ontrafelen de mechanismen onder gesprekken. Mechanismen waar we ons vaak niet bewust van zijn. Sommige van die gespreksonderzoekers beweren zelfs dat we overal ter wereld op ongeveer dezelfde manier met elkaar praten. Er is één universeel gesprekssysteem. Maar pas wanneer het niet loopt, merken we dat dit systeem bestaat. Hoe zit dit systeem in elkaar? Hoe weten we wanneer het de beurt van de ander is om iets te zeggen, en hoe komt het dat die coördinatie soms stroef loopt?
Wyke Stommel geeft een lezing over de mechanismen van gesprekken aan de hand van scènes uit First Dates, en gaat daarna in gesprek met communicatiewetenschapper Sara Bögels. Ook worden ongemakkelijke gesprekssituaties door improvisatieacteurs Vera van Berlo en Jeroen de Hartog uitgespeeld en verkend: het publiek mag zelf situaties aandragen. Filosoof Cees Leijenhorst is de gespreksleider.
Over de sprekers
Wyke Stommel is taalwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt hoe mensen met elkaar communiceren, verbaal en non-verbaal, om hun doelen te bereiken.
Sara Bögels is communicatiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op interactief taalgebruik en de coördinatie tussen gesprekspartners, zowel op het gebied van wederzijds begrip als op het gebied van timing en beurtenwisselingen tussen sprekers.
Cees Leijenhorst is filosoof en modereert vaak publieke gesprekken.