Aankondiging
Hoe groei je op nadat je leven in oorlog begint? Channah Koppel-de Vries, geboren in 1943, vertelt het verhaal van haar familie en hoe haar ouders vlak na de bevrijding om het leven kwamen. Kom luisteren naar het indrukwekkende verhaal van Holocaustoverlevende Channah Koppel-de Vries. Voorafgaand aan het interview geeft onderzoeker holocaust-studies Ria van den Brandt een korte lezing. Rector magnificus van de Radboud Universiteit José Sanders opent de avond en violist Thomas Ruffmann zorgt voor de muzikale omlijsting.
Gearresteerd en op transport
Bij Vossenlaan 257 in Nijmegen liggen Stolpersteine ter nagedachtenis aan het Joodse gezin De Vries, die in 1943 werden gearresteerd. De moeder van Channah Koppel-de Vries, is dan hoogzwanger. Desondanks krijgen zij en haar gezin opdracht om zich in Amsterdam te vestigen nadat Channah’s vader wordt opgepakt. Channah komt daar in april 1943 ter wereld. Niet lang daarna wordt het jonge gezin naar kamp Westerbork gevoerd, samen met duizenden anderen. Een paar maanden later volgt deportatie naar Bergen-Belsen.
Onduidelijke bestemming
Het wordt april 1945 en het einde van de oorlog komt in zicht. Channah is inmiddels twee jaar, en zit al bijna haar hele korte leven in een concentratiekamp. Vlak voor de bevrijding wordt het gezin De Vries opnieuw op transport gesteld, ditmaal naar een onduidelijke bestemming waar ze nooit zouden aankomen.
Verloren transport
Samen met zo’n 1.400 andere gevangenen werden zij in een trein naar het oosten gevoerd, weg van de oprukkende geallieerden. Dit werd later bekend als ‘het verloren transport’. De trein komt na tien dagen tot stilstand in de buurt van het Duitse dorpje Tröbitz, waar de Russische geallieerden de inwoners opdracht geven de 1.400 gevangenen op te vangen. Ondanks de bevrijding bezwijken in de maanden die volgden honderden gevangenen en dorpsbewoners aan ziekten en uitputting. De beide ouders van Judith en Channah ook. Judith en Channah keren als jonge kinderen terug naar Nederland.
Na de lezing van Ria van den Brandt over hoe wij nu omgaan met de Jodenvervolging, gaat programmamaker Pam Tönissen gaat in gesprek met Channah Koppel-De Vries. Sluit aan bij deze bijzondere avond en stel ook je eigen vragen.
Over de sprekers
Channah Koppel-De Vries overleefde als Joodse peuter de tweede wereldoorlog, zat in kampen Westerbork en Bergen-Belsen en verloor haar beide ouders in Tröbitz.
Ria van den Brandt is filosoof en als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op Joodse getuigenissen en levensfilosofieën, in het bijzonder in relatie tot concentratiekamp Theresienstadt. Ze is bovendien voorzitter van stichting stolpersteine Nijmegen, en schreef o.a. ‘Ik was mijn houvast helemaal kwijt’: Getuigen vanTheresienstadt (2021).
Thomas Ruffmann is de violist van de klezmerband Klezmore.
José Sanders is rector magnificus van de Radboud Universiteit.