Video | Podcast
Donderdag 18 april| VASIM, Nijmegen| Radboud Reflects, Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en Uitgeverij Boom. Bekijk de aankondiging.
Hele interessante lezing, ook voor een niet-filosofische deelnemer. Goede presentatie. (uit een deelnemersevaluatie)
Verslag - Ode aan het object
Door Anouta de Groot | Foto's door Ramon Tjan
De Amerikaanse filosoof Graham Harman was in Nederland om een lezing te geven bij Radboud Reflects. Harman is de bedenker van de Object-oriented Ontology. Een stroming in de filosofie waarbij het object centraal staat.
Een theorie van alles
Harman stelt dat het vinden van een theorie van alles is overgenomen door de fysica. Als we de wereld willen verklaren dan kijken we naar de natuurwetenschappen, die ons vertellen hoe dingen in elkaar zitten tot op het kleinste niveau. Maar volgens Harman kun je hiermee nooit de hele wereld verklaren. Er zijn namelijk zaken die zich aan deze natuurwetenschappelijke verklaring onttrekken. Denk maar aan grappen, kunst of onmogelijke objecten, zoals ronde vierkanten.
Cognitie
De natuurwetenschappelijke inzichten worden gezien als de ultieme kennis. Maar naast deze kennis bestaat er volgens Harman ook nog cognitie en dat is breder dan kennis. Er zijn allemaal zaken, zoals het Nigeriaanse leger en een fabel, die wel degelijk een object zijn ook al zijn ze niet in atomen te vangen en te verklaren. Object-oriented Ontology (OOO) probeert recht te doen aan alle objecten.
Letterlijkheid
Letterlijkheid is volgens Harman de vijand van de OOO. Bij letterlijkheid probeer je een object te vangen als de som van kwaliteiten. Zo meende de filosoof David Hume dat er niet echt een object is, maar alleen een hoop kwaliteiten. Als je dan een kwaliteit wegneemt verandert het object. Volgens Harman gaat dit in tegen onze perceptie van de wereld, want als je een hap uit een appel neemt, dan is het toch nog steeds dezelfde appel.