Aankondiging
Wie was Frans de Waal, en wat maakte zijn kijk op de wereld zo vernieuwend en invloedrijk? Er is geen fundamenteel verschil tussen mensen en andere dieren. Die boodschap verkondigde de onlangs overleden primatoloog Frans de Waal (1948-2024) zijn leven lang. Door zijn werk met mensapen heeft hij de manier waarop we naar dieren kijken voorgoed veranderd. Frans de Waal was een graag geziene gast bij Radboud Reflects, waar hij meerdere keren een lezing voor een uitverkochte Vereeniging gaf. Kom luisteren naar psycholoog Roos Vonk en ethicus Marcel Becker en denk verder over wat we van zijn gedachtegoed kunnen leren.
Van machines naar denkende dieren
Frans de Waal begon zijn onderzoek naar mensapen ooit in Burgers’ Zoo in Arnhem. Daar leerde hij een groep chimpansees kennen, en het viel hem op dat hij hun gedrag alleen kon verklaren als hij het zag als politiek gedrag. Controversieel, want in die tijd werden dieren beschouwd als een soort machines die alleen dingen konden leren door beloning en straf. Gedachten, gevoelens of bewustzijn mocht je niet aan dieren toeschrijven, laat staan een complexe politieke structuur. Toch deed De Waal dit, wat hem op de kaart zette als een pionier op het gebied van dieronderzoek. Tijdens de lange carrière die volgde, ontdekte De Waal steeds opnieuw dat een ‘uniek menselijke eigenschap’ zo uniek niet was. Cultuur, genderrollen, zelfbesef; alles is ook in het dierenrijk te vinden.
Alleen primatoloog?
Al deed Frans de Waal voornamelijk onderzoek naar mensapen, toch reikte zijn invloed ver voorbij de biologie. Dat de manier waarop dieren denken en samenleven veel meer lijkt op wat we van de mens kennen, had ook gevolgen voor hoe we over onszelf nadenken. Zijn ontdekkingen werden dan ook opgepikt door psychologen, politicologen, en ook filosofen. Door het wegvallen van de eeuwenoude scheidslijn tussen mens en dier, moeten we opnieuw gaan nadenken over wie wij zijn en welke plaats wij in de wereld innemen. Wie is het dier dat ‘mens’ wordt genoemd? Hoe zag Frans de Waal onze soort, na al zijn onderzoek naar andere dieren? Was hij alleen primatoloog, of ook een beetje filosoof?
Psycholoog Roos Vonk en ethicus Marcel Becker gaan in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst over het werk en het denken van de bijzondere primatoloog Frans de Waal. Kom luisteren en bekijk mens en dier door een andere bril.
Frans de Waal en de Radboud Universiteit
Frans de Waal was drie keer te gast bij Radboud Reflects in een uitverkochte Vereeniging:
2016 - Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?
2020 - Mama’s laatste omhelzing
2022 - Gender: wat we kunnen leren van andere primaten
Hij studeerde biologie aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2017 ontving Frans de Waal tijdens de 94e Dies Natalis een eredoctoraat aan de Radboud Universiteit[VM(1] ..
Over de sprekers
Roos Vonk is sociaal psycholoog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar zelfkennis en zelfbedrog, en ontdekte dat het ego onbewust altijd wegen zoekt om zichzelf te verheffen boven anderen. Haar eerdere boeken Collega’s en andere ongemakken (2015) en Liefde, lust en ellende (2016) werden bestsellers. Recent verscheen haar nieuwe boek heet Mijn ego heeft altijd gelijk.
Marcel Becker is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is deskundig op het gebied van praktische filosofie en toegepaste ethiek, met name ethiek van het openbaar bestuur, ethiek van de digitale media en juridische (beroeps)ethiek.