Zoek in de site...

In het buitenland

Je vertrekt

Het is zover. Je buitenlandervaring kan beginnen! Eindelijk ben je in de gelegenheid om op je bestemming er het beste voor jezelf uit te halen. En met volle teugen te genieten. Hoe het ook loopt, elke ervaring is er één.

Natuurlijk gaan we ervan uit dat alles probleemloos verloopt. Maar wat te doen bij een eventuele calamiteit in het buitenland? Mocht zich onverhoopt toch een calamiteit voordoen, dan is het in ieder geval fijn als je weet hoe te handelen. Hieronder hebben we de nodige suggesties en tips voor je op een rijtje gezet:


Altijd meenemen: overzicht belangrijke gegevens en kopieën van officiële documenten

Denk eraan een overzicht mee te nemen met belangrijke (contact)gegevens, als ook bijvoorbeeld kopieën van je paspoort/reisverzekering. Doe dat zowel digitaal als op papier.
Het kan namelijk gebeuren dat je je identiteitspapieren kwijtraakt, je laptop of mobiele telefoon verliest of dat je je in een gebied bevindt waar (tijdelijk) geen internet is.
Denk hierbij aan:

  • kopieën van officiële documenten, zoals het paspoort;
  • reisverzekering
  • telefoonnummers van contactpersonen bij hoger onderwijsinstelling en stageverlener, lokale ambassades of consulaten, verzekeraars en banken;
  • bloedgroep en andere medische gegevens

Laat hiervan ook een kopie achter bij je contactpersoon thuis.

Internationale calamiteit en calamiteitennummer

Het kan gebeuren dat zich onrust voordoet in het land waar je verblijft. Of dat er sprake is van een andere noodsituatie. Hiervoor hebben we een lijst met tips en richtlijnen opgesteld. Klik hier voor dat document. (doc, 34 kB)

Bij een internationale calamiteit waarbij Radboud studenten of medewerkers zijn betrokken, ligt intern een draaiboek klaar om snel hulpacties te organiseren. Hiermee kan ook gerichte informatie aan alle betrokkenen worden gegeven. Het draaiboek wordt in werking gesteld door een melding van een internationale calamiteit via het calamiteitennummer. Het calamiteitennummer is + 31 24 3619000.


Wat doen bij een calamiteit thuis in Nederland?

Mocht er zich tijdens je afwezigheid onverhoopt een calamiteit voordoen in Nederland, dan zul je een aantal zaken moeten afwegen. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk of gewenst dat je (definitief) terugkeert?
Neem in dat geval altijd contact op met je faculteitscoördinator aan de Radboud Universiteit. Benader voor vertrek ook altijd je reisverzekering, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan! En informeer uiteraard je contactpersoon aan de gastuniversiteit.