Zoek in de site...

Vóór vertrek

Op tijd beginnen

Na je eerste oriëntatie, is het tijd om meer concreet aan de slag te gaan door je buitenlandverblijf werkelijk te gaan regelen. In het algemeen zul je ongeveer een jaar voor vertrek moeten beginnen met alle voorbereidingen.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Je zult behoorlijk wat moeten ondernemen om je tijdelijke studie of stage in het buitenland te realiseren. De Wil Weg checklist helpt je op weg. Nederland Wereldwijd biedt ook een stappenplan voor studie en stage in het buitenland. Uiteraard geldt ook hier dat dit globale richtlijnen zijn. Geen enkel buitenlandverblijf is immers hetzelfde. Neem de tijd om de informatie die er is, goed door te nemen. Zo voorkom je dat je straks extra werk hebt, doordat je in het begin essentiële zaken over het hoofd hebt gezien.

Kijk ook nog eens voor handige tips in de studentverslagen van andere studenten die naar hetzelfde land, dezelfde stad of universiteit gingen!


Start bij je faculteit/opleiding: bij wie moet je zijn?

Faculteitscoördinatoren zijn binnen je faculteit eerste aanspreekpunt bij het facultaire International Office. Zij kunnen je meer specifieke en gerichte informatie geven over wat er voor jou concreet mogelijk is.


Welke beursprogramma's zijn beschikbaar?

Afhankelijk van waar je naartoe wilt en hoe lang, zijn er beursprogramma's waarvan je eventueel gebruik kunt maken. Ook zijn specifieke beurzen beschikbaar voor getalenteerde studenten.
Klik hierboven voor informatie over beursprogramma's. Als je wilt weten met welke internationale partners de Radboud Universiteit samenwerkt, kijk dan op het overzichtskaartje dat je op de pagina Oriënteren vindt.


Wil je je kamer in onderhuur aanbieden via het Radboud Housing team?

Meer informatie over het onderverhuren van je kamer in Nijmegen, bijvoorbeeld via Radboud Housing team, en het vinden van een kamer in het buitenland, is via bovenstaande link te vinden.

Check de richtlijn 'Veilig reizen naar het buitenland'

Het college van bestuur is eindverantwoordelijk voor de veiligheid van studenten en medewerkers van onze universiteit. Zij wil dan ook voorkomen dat zij in onveilige situaties in het buitenland terechtkomen. Op Radboudnet vind je uitgebreide informatie over deze Radboud richtlijn en wat dat concreet inhoudt. Klik hier voor deze informatie.

Verzekeringen

Het is belangrijk dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten. Klik hier of in de zijbalk aan de rechterkant voor aanvullende algemene informatie op de WilWeg site van het NUFFIC. Je vindt ook toegespitste informatie in deze (pdf, 4,7 MB) AON folder over verzekeringen voor studie en stage (pdf, 2,5 MB).
Je kunt eenvoudig checken of je voldoende verzekerd bent voor je buitenlandverblijf via de Aon Student Insurance QuickScan. Wanneer gewenst, kun je ook direct bijverzekeren. Het staat je natuurlijk geheel vrij om voor een andere verzekeraar te kiezen.

Steunpunt Aon verzekeringen

Aon heeft ook een steunpunt in het Radboudumc: Medewerkersplein, route 530, kamer 7


OV-vergoeding buitenlandverblijf

Een OV-vergoeding is mogelijk wanneer je gebruik maakt van een studentenreisproduct en je een deel van je Nederlandse studie in het buitenland doorbrengt.

OV-vergoeding buitenland bij je beursaanvraag
Wanneer je met een beursprogramma weggaat, maakt de OV-vergoeding buitenland onderdeel uit van je beursaanvraagprocedure. Dit hoef je dus niet apart te regelen. Concreet betekent dit:

- Wij sturen je per email een al deels ingevuld en ondertekend formulier toe

- Vul dit formulier zelf verder aan

- Voeg het formulier als pdf toe bij je online aanvraag voor een OV-vergoeding bij DUO

- Log hiervoor in op Mijn DUO.

- Vergeet niet om vóór je vertrek je studentenreisproduct stop te zetten