Zoek in de site...

Schrijven en publiceren

De hele onderzoeksconversatie verloopt via publicaties. Maar wat maakt een publicatie leeswaardig? Hoe matchen jouw ideeën optimaal met taal? Hoe zorg je ervoor dat je de essentie vertaalt, zonder de complexiteit van het onderzoek geweld aan te doen? En hoe help je anderen bij dit proces? Deze trainingen helpen je je schrijfdoelen te realiseren. En die van je onderzoeksgroep.

Writing

Publishing and blogging

Van onderzoekers wordt steeds vaker verwacht dat zij hun bevindingen delen met het grote publiek om hen ervan te overtuigen dat hun onderzoek nuttig is voor de samenleving. Tijdens deze training leer je om een tijdschrift- of krantenartikel te schrijven dat is gericht op een breed, algemeen lezerspubliek. Je leert ook om je in je teksten te concentreren op de essentie van je onderzoeksproject, het belang ervan te benadrukken en het vanuit nieuwe invalshoeken te benaderen. Tot slot leer je om een creatieve schrijfstijl te gebruiken die zowel boeiend, informatief, overtuigend als toegankelijk is.

Academic Writing

Dit schrijfprogramma helpt je om eventuele struikelblokken die je ervaart bij het schrijven van wetenschappelijke teksten te overwinnen. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op grammatica en schrijfregels, stijl, structuur en woordenschat. In vier sessies werken we aan het opbouwen van je vaardigheden in het schrijven van wetenschappelijke teksten en het vergroten van je kansen om je werk gepubliceerd te krijgen. Tijdens een intake stellen we je specifieke schrijfbehoeften vast en ontwerpen we een programma op maat voor je.

Writing groups

Academisch schrijven kan een pittige en eenzame exercitie zijn. De ervaring leert dat schrijven in groepen motiverender, leuker en productiever is. Radboud in’to Languages kan je helpen om een schrijfgroep te organiseren en om deze zo productief mogelijk in te zetten. Zo adviseren we bijvoorbeeld over de frequentie en werkwijze van de bijeenkomsten en thema’s die in een schrijfgroep aan bod kunnen komen.

Writing coaching

Dankzij onze gerichte coaching en tips word je je als wetenschappelijk schrijver bewuster van je schrijfkwaliteiten en verbeterpunten. De schrijfcoach kan je gerichte adviezen geven bij elke fase van je schrijfproces: oriënteren op de opdracht, een plan maken, onderzoek uitvoeren, literatuur verwerken en het schrijven zelf. Bij dat laatste kan het gaan over tekststructuur, overtuigingskracht, stijl, vocabulaire, grammatica en spelling, ongeacht de taal waarin je schrijft. We werken zoveel mogelijk met je eigen teksten en we helpen je om schrijfstrategieën te ontwikkelen waarvan je ook op langere termijn kunt profiteren.

Boosting your Writing Retreat

Organiseert je onderzoeksgroep of graduate school een schrijfretraite en ben je benieuwd hoe je hier zo veel mogelijk uit kunt halen? Een schrijfcoach van Radboud in’to Languages denkt graag met mee het programma vorm te geven. Onze schrijfcoaches kunnen ook tijdens de retraite zelf aanwezig zijn; tot de mogelijkheden behoren bijvoorbeeld een motiverende aftrap, één-op-één schrijfcoaching en/of korte activerende oefeningen tussen het schrijven door. Een schrijfretraite is ook een uitstekende gelegenheid om peerfeedbacksessies in te bouwen. Ook hierbij kunnen onze schrijfcoaches begeleiden.

Meer informatie en contact

  • Alle trainingen binnen deze module zijn maatwerktrainingen speciaal ontwikkeld voor onderzoekers, promovendi, postdocs en universitair docenten.
  • Je kunt de trainingen zowel in het Engels als in Nederlands volgen.
  • Voor promovendi is er een speciaal cursusaanbod, ontwikkeld in samenwerking met DPO (dienst personeel & organisatie).

Voor meer informatie neemt u contact op met onze afdeling maatwerk:

T: +31 24 361 61 66
E: maatwerk@into.ru.nl


Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen?

“In ons vak is geen plek voor middelmatigheid”

“In de academische wereld word je niet serieus genomen als je niet over de juiste communicatievaardigheden beschikt. Aan de andere kant word je ook niet snel gecorrigeerd. Daar is men te beschaafd voor. Daarom is het fijn dat Radboud in’to Languages er is. Op basis van mijn persoonlijke doelen, constateerde mijn trainer in mum van tijd waar mijn manco’s lagen." lees meer >>

Prof. dr. Gert Flik, hoogleraar Organismal Animal Physiology