Intercultureel bewustzijn binnen het onderwijs

Geef jij les aan studenten uit andere landen? Werk jij samen met internationale collega's? Is het antwoord ja? Dan is een training Intercultureel bewustzijn voor het onderwijs echt iets voor jou.

Het direct aanspreken van een student of collega of de verwachting dat de ander zelf initiatief toont, kunnen weleens een averechts effect hebben. Hierdoor kan leerrendement afnemen en een minder veilige leeromgeving ontstaan.

Ook de waarde of het belang dat we hechten aan bijvoorbeeld afspraken, tijd, relaties, feedback en zelfstandigheid kunnen zeer verschillend zijn. Daarmee ontstaat de kans op miscommunicatie en misverstanden, kunnen we geïrriteerd raken en soms ontstaan er zelfs conflicten.

Intercultureel bewustzijn

Voor wie is een training Intercultureel bewustzijn bedoeld?

Professionals die werken in een internationale onderwijssetting.

Wat is Intercultureel bewustzijn?

Intercultureel bewustzijn is de eerste stap naar effectieve interculturele communicatie en succesvolle lessen in de internationale klas.

De centrale vraag binnen intercultureel bewustzijn is: wat kunnen we doen om het onszelf en anderen makkelijker te maken? Intercultureel bewustzijn geeft je vanuit een divers theoretisch kader inzicht in de verschillende dimensies van cultuur. Je herkent de overeenkomsten en verschillen en word je bewust van je eigen cultuur in relatie tot die van andere culturen. Je weet wat de impact van cultuur is en bent je bewust van jouw eigen handelen en de effecten daarvan. Zo leer je hoe je meer rekening kunt houden met culturele waarden van anderen en krijg je inzicht hoe je effectiever kunt omgaan en communiceren met collega’s en studenten uit andere culturen. Je verbetert je interculturele vaardigheden, waardoor de onderlinge interactie soepeler en relaxter verloopt. Met andere woorden minder misverstanden of onbegrip, maar juist vergroting van de onderlinge verstandhouding en verbinding.

Wat levert deze training op?

• Hoger leerrendement.
  • Effectieve onderlinge communicatie.
  • Inclusieve en veilige leeromgeving.
  • Effectieve samenwerking binnen vak- en werkgroepen.
  • Gevoel van succes en werk/studiegeluk.

• Deze training kan je individueel of met een team volgen.
  • Zowel incompany, bij ons of via de Virtual Classroom mogelijk.

Wil je meer informatie over of heb je interesse in deze training Intercultureel bewustzijn? Neem dan contact op met onze afdeling maatwerk.