Zoek in de site...

Duale opleiding tot docent NT2

20220331_183333

Wil je graag Nederlandse les kunnen geven aan anderstaligen? Tijdens de duale opleiding tot docent NT2 leer je professioneel lesgeven aan anderstaligen met verschillende startniveaus. Het fijne van deze opleiding is dat je wat je leert ook meteen in de praktijk kunt toepassen.

Doelgroep

Aankomend docenten NT2.

Werk je op dit moment als (vrijwillig) klassenassistent en wil je de stap maken naar de functie van NT2-docent? Heb je sinds kort een (betaalde) functie als NT2-docent en wil je je laten certificeren? Of wil je een stage als NT2-docent combineren met een opleidingstraject? Dan is deze opleiding ideaal.

Praktische informatie

Startdatum, lesdagen en lestijden

14 maart 2024
Lessen op donderdagen van 18:00 tot 21:00

Duur van de opleiding 1 jaar
Aantal bijeenkomsten 16 bijeenkomsten
1x per 14 dagen
Tijdens de schoolvakanties (Noord, Midden en Zuid) zijn er geen bijeenkomsten
Studielast

Totale studielast incl. praktijkdeel bedraagt +/- 640 uur (gemiddeld 2 dagen per week).

  • 120 uur plenaire bijeenkomsten + bestuderen literatuur
  • 280 voor het uitvoeren van verwerkingsopdrachten, observeren van lessen, deelnemen aan intervisiebijeenkomsten en samenstellen van het portfolio
  • 240 uur stage/werk in het NT2-onderwijs
Locatie Radboud Universiteit Nijmegen
Aantal deelnemers Maximaal 18
Certificaat Je wordt opgeleid tot een BVNT2-gecertificeerde docent.
Tarief

€3995,-

Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding heb je één van de volgende afgeronde HBO/WO-opleidingen nodig:

  • een opleiding met een onderwijsbevoegdheid zoals een PABO, of lerarenopleiding Nederlands of een vreemde taal en minimaal 2 jaar aantoonbare onderwijservaring in de afgelopen tien jaar;
  • een opleiding Nederlands of een vreemde taal zonder onderwijsbevoegdheid, algemene of toegepaste taalwetenschap, tolk-vertalersopleiding, logopedie, onderwijskunde, maar met enige ervaring in het NT2-onderwijs;
  • een opleiding met onderwijsbevoegdheid (andere dan Nederlands of moderne vreemde talen) en werkzaam of binnenkort werkzaam als NT2-docent bij een Internationale Schakelklas en minimaal 2 jaar aantoonbare onderwijservaring in de afgelopen tien jaar;
  • Docenten met een andere lesbevoegdheid dan Nederlands of moderne vreemde talen die niet (gaan) werken op een ISK hebben minimaal 2 jaar aantoonbare onderwijservaring en enige ervaring in het NT2-onderwijs;

Omdat je opgeleid wordt tot taaldocent, is een goede beheersing van het Nederlands (niveau C1/4F) een ingangseis. Met een hbo-diploma (of hoger) van een Nederlandstalige instelling toon je dat niveau aan, ervan uitgaande dat de studie in het Nederlands gevolgd werd. Degenen die geen Nederlandstalige studie in het hoger onderwijs hebben afgerond, moeten hun taalniveau op niveau C1 kunnen aantonen, bijvoorbeeld door middel van het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (op het hoogste niveau).
Een taalassessment kan deel uitmaken van de toelatingsprocedure.

Indien je voldoet aan een van de toelatingscriteria, dan kun je hier je interesse kenbaar maken. Je wordt dan uitgenodigd voor een online meeting.

De 3 onderdelen van de Duale opleiding tot docent NT2

De opleiding bestaat uit 3 onderdelen.
1. Portfolio
2. Plenaire bijeenkomsten
3. Praktijkdeel
Hier vind je specifieke informatie over deze onderdelen, evenals informatie over het behalen van een certificaat en het gebruikte lesmateriaal.

Competenties

De inhoud van de cursus is gebaseerd op:

  • Competentieprofiel SBL (Stichting Beroepskwaliteit Leraren) voor de algemene didactische vaardigheden
  • Competentieprofiel BVNT2 (Beroepsvereniging Nederlands als Tweede Taal) voor de specifieke didactische vaardigheden voor taalonderwijs en voor het lesgeven aan anderstaligen: A- en B-competenties, (C-competenties: n.v.t.)

Je interesse kenbaar maken

Wat zeggen oud-cursisten?

Duale opleiding tot docent NT2 - Robert Zwart

Duale opleiding tot docent NT2 - Roos Vis

"Echte professionals die hun vak verstaan"
'Wat me vooral is opgevallen tijdens de opleiding is dat de docenten echte professionals zijn die hun vak verstaan en de lessen goed voorbereiden. Dat en de gerichte feedback maakt dat erg ik gemotiveerd was om zelf ook alles goed voor te bereiden en kritisch naar mijn eigen werk te kijken.'

Zo’n vijf jaar geleden besloot ik om de opleiding tot docent NT2 te doen. Ik had lang getwijfeld. Was het een juiste keuze? Kon ik het geld hiervoor missen? Op de valreep meldde ik me aan. Als zzp’er wilde ik mijn mogelijkheden om opdrachten te krijgen uitbreiden. En dat kon voor mij maar op één manier, met mijn grote liefde: de Nederlandse taal.
Die opdrachten zijn er gekomen. Ik werkte direct fulltime, of meer dan fulltime, in dit prachtige vakgebied en ontwikkelde me in de volle breedte.

Ernie Kuijer | NT2-docent
Lees hier het volledige blog van Ernie


Meer informatie

Wil je meer informatie over de cursus, neem dan contact op met ons Service Centre:

T: +31 24 361 21 59
E: info@into.ru.nl

Ben je al een aantal jaren als docent werkzaam in het NT2-onderwijs? Maak dan gebruik van de EVC-procedure. Dit kan als je nascholing & training hebt gevolgd en hiermee je vakbekwaamheid kunt aantonen.