7 tips voor een perfecte online presentatie
Door Inez Zondag, communicatietrainer bij Radboud in’to Languages
Online presenteren is zo mogelijk nog lastiger dan fysiek presenteren. De techniek hapert, het tempo is eruit, je mist de dynamiek van je publiek en je bent als spreker gereduceerd tot een hoofd in een kader. Een goed verhaal staat of valt met de manier waarop het gebracht wordt. Met deze tips breng je je verhaal ook online goed over het voetlicht.
> 1. Check, check, check
> 2. Wees zuinig met tekst
> 3. Zorg voor een frisse blik
> 4. Activeer het brein van de publiek
> 5. Gebruik je stem
> 6. Trek iets goeds aan
> 7. Wees je eigen regisseur
1. Check, check check
Een goede voorbereiding is alles. Check minimaal een uur van tevoren of alles goed functioneert. Test je verbinding, je audio, volume en camera. Vertrouw niet blindelings op de luidsprekers en microfoon van je laptop, maar investeer in een goede koptelefoon met ruisreductie.
Materiaalcheck is bij een online presentatie nog belangrijker
2. Wees zuinig met tekst
Hou de tekst op je slides beperkt. Dat is sowieso fijn, maar al helemaal online. Er zijn namelijk mensen die je presentatie bekijken op een kleiner scherm en niet al je tekst (goed) kunnen lezen. Omdat er ook wat te beleven moet zijn online en mensen het saai vinden om lang naar hetzelfde plaatje te kijken, is het niet verkeerd om vaker af te wisselen. Dus: meer slides, meer plaatjes, minder tekst.
Gebruik niet teveel tekst in je online presentatie
Afhankelijk van de tool die je gebruikt valt er ook wel eens tekst van de randen af. Ook hier geldt tip 1: check, check, check!
3. Zorg voor een frisse blik
Oogcontact is cruciaal bij presenteren, ook online. Vaak kijken sprekers als vanzelf naar hun eigen scherm omdat daar hun publiek of presentatie zichtbaar is. Hoe vermijd je slaapkamerogen? Zet je laptop op ooghoogte en kijk recht in de lens. Plak desnoods pijltjes op je laptop die naar je lens wijzen als geheugensteun. Je kunt ook het venster van het programma klein maken en die onder de camera slepen.
Oogcontact is ook bij een online presentatie ontzettend belangrijk
4. Activeer het brein van je publiek
Als je de aandacht wilt vasthouden van je publiek, maak dan je verhaal persoonlijk en gebruik voorbeelden. Het is de manier om je boodschap tot leven te brengen en moeilijke onderwerpen concreet te maken. U moet zich voorstellen dat….. als alternatief voor een droge opsomming van feiten. Wat je nog meer kun doen? Stel je publiek af en toe een vraag.
5. Gebruik je stem
Je stem is je belangrijkste instrument als je presenteert. Online is dat nog meer het geval dan tijdens een fysieke presentatie. Speel ermee. Laat je enthousiasme doorklinken, leg nadruk op cruciale woorden, wissel toon en snelheid af en leg energie in je stem. Maak je zinnen niet veel langer dan 15 woorden en pauzeer af en toe. Een pauze geeft jou te tijd adem te halen en na te denken. Je publiek kan zo je informatie beter verwerken en misschien af en toe wat opschrijven.
6. Trek iets goeds aan
Kleed je alsof je een fysieke presentatie gaat geven en draag kleding die autoriteit uitstraalt. Dan neem je niet alleen jezelf serieuzer, maar je publiek jou ook. Kijk uit met drukke patroontjes, ruitjes en streepjes. Op beeld gaan die bewegen en leiden daardoor enorm af. Hetzelfde geldt voor rammelende oorbellen en armbanden: niet doen.
Trek ook bij een online presentatie kleren aan die autoriteit uitstralen
7. Wees je eigen regisseur
Zet je camera aan en kijk eens kritisch naar het beeld dat je je publiek voorschotelt. Hoe is de lichtinval? Val je voldoende op? Is er perspectief in de ruimte?
Ga niet pal voor een raam zitten, omdat je dan met een wit gezicht volledig in het licht verdwijnt. Creëer wat diepte in het beeld met een plant, lamp of beeld op de achtergrond en speel met de positie van je stoel of ga staan. Kijk wat het doet en verfijn het totale plaatje.
Succes!
Vond je dit artikel interessant en wil je een volgende stap zetten in het geven van perfecte online presentaties?
Bekijk dan eens de volgende maatwerktrainingen: