Academische communicatie. Wat is dat eigenlijk?
Academische communicatie. Wat is dat eigenlijk? Waarom is het zo van belang en wat kun je ermee? Marc van Oostendorp legt dat in zijn filmpje uit aan de hand van een helder grid. Hij schetst hierin vier situaties waar academici over al dan niet wetenschappelijke thema’s communiceren binnen of buiten de universiteit maar altijd op academisch niveau.
Foto: Radboud-ecoloog Hans de Kroon in Nieuwsuur. Een mooi voorbeeld van iemand die bruggen weet te slaan en het grote publiek bereikt
Elke situatie vraagt daarmee om sterke soft skills. En dat is precies waar wij academici vanuit In’to in trainen. Bijvoorbeeld wanneer wetenschappers hun onderzoeksvoorstel overtuigend pitchen voor een commissie en een miljoenensubsidie binnenhalen. Of wanneer zij projectleider zijn van een internationaal onderzoeksteam. Dat vraagt nogal wat. Niet alleen aan vergadervaardigheden, maar ook aan interculturele skills. Of wanneer zij te gast zijn bij DWDD en voor een breed publiek in lekentaal uitleggen waarom vaccinaties van levensbelang zijn. Of wanneer ze een burgerforum motiveren om mee te denken over keuzes in de zorg en daarna effectief mogen reageren op de felle discussies die oplaaien op social media.
Stuk voor stuk uitdagende en interessante situaties die een appel doen op inlevingsvermogen, taalvaardigheid en communicatiekracht. De brug die academici vervolgens weten te slaan naar elkaar en de samenleving zorgt ervoor dat de kwaliteit van onderzoek verbetert en wetenschap en samenleving dichter bij elkaar komen te staan. En daar worden we allemaal beter van, academicus of niet.