Zoek in de site...

Beheers jij de hellingproef al?

Zo’n vijf jaar geleden besloot ik om de opleiding tot docent NT2 te doen. Ik had lang getwijfeld. Was het een juiste keuze? Kon ik het geld hiervoor missen? Op de valreep meldde ik me aan. Als zzp’er wilde ik mijn mogelijkheden om opdrachten te krijgen uitbreiden. En dat kon voor mij maar op één manier, met mijn grote liefde: de Nederlandse taal.

Die opdrachten zijn er gekomen. Ik werkte direct fulltime, of meer dan fulltime, in dit prachtige vakgebied en ontwikkelde me in de volle breedte. Figuurlijk uiteraard. Als groot liefhebber van onze taal dacht ik eerder dat ik wel een les kon geven. Ik had immers al een onderwijsbevoegdheid Engels. Maar zo werkt het niet. Om een goede NT2-docent (Nederlands voor anderstaligen) te worden, heb je specifieke inzichten en kennis nodig die verbonden zijn met het lesgeven aan anderstaligen. De inspirerende docenten hebben mij ook door de passende praktijkvoorbeelden handvatten gegeven om de vragen die door cursisten gesteld worden te kunnen beantwoorden. Laat ik er een paar noemen: Hoe leer ik woorden? Wat moet ik doen om op taalniveau B1 te komen? Hoe kan ik mijn uitspraak verbeteren?

Vlieguren

Om het certificaat te krijgen, moet je minimaal 80% van de lessen aanwezig zijn. Ik was 100% aanwezig. Soms was het weleens moeilijk om de tijd ervoor vrij te maken maar achteraf was er zonder uitzondering de gedachte: wat ben ik blij dat ik deze les niet gemist heb. Je kunt er geen één missen. Het is zoiets als lessen volgen voor je rijbewijs. Je moet alle uren benutten en de ‘speciale verrichtingen’ onder de knie krijgen. Net zoals bij autorijden geldt ook dat je pas echt leert lesgeven in de praktijk; ‘vlieguren’ maken. Zo ongeveer alle facetten heb ik in de praktijk meegemaakt. Dat zou ik iedereen aanraden. Blijf niet bij één opleidingsinstituut en bij één taalniveau. Straks ben je bang om in een drukke, nieuwe stad te rijden.

Hoe kan ik de cursist blijven motiveren?

Als er weer eens iets nieuws was, bereidde ik me grondig voor. Dan dacht ik altijd wel aan de les die in de opleiding tot docent NT2 aan dit onderwerp was besteed. Soms zocht ik die informatie nog eens op. Het zorgde voor zelfvertrouwen. Dat nam ik mee de betreffende les in. Ik heb ervaren dat dit nodig is om aandacht te hebben voor de individuele cursist. Als je tijdens de les te veel bezig bent met wat je wilt of moet doen, is er geen ruimte om echt naar de deelnemers te kijken. Vragen die zij je niet stellen, moet je jezelf voorleggen. Waarom kan hij de les niet meer volgen? Hoe komt het dat zij zo’n moeite heeft met grammatica? Hoe kan ik de cursist blijven motiveren?

Zo zie je de cursist en zijn leerbehoefte. Zo help je de cursist echt. Zo bouw je een band op. Herinner je je dat je in het begin van de rijopleiding het moeilijk vond om twee dingen tegelijkertijd te doen? Gas geven en schakelen doe ik inmiddels automatisch. De examenvoorbereiding tot in de puntjes doen, blijft een soort hellingproef waarbij gas geven en de handrem los durven laten heel nauw steekt. En net zoals bij het rijden in de praktijk, zijn er zeker in het begin spannende momenten. Nu durf ik overal te rijden.

Verrijking

Zonder de lessen bij Radboud in’to Languages was het me nooit gelukt. Elke keer kreeg ik een les die ‘stond’. Die me nieuwe inzichten bood. Ik heb veel geleerd. Wat ik vast wil houden is: genieten van alles wat ik onderweg tegenkom. Me blijven verwonderen. De meer dan 60 nationaliteiten die ik al in mijn lessen heb gehad, verrijken me. Die wisselwerking met de mensen met wie je werkt, maakt en houdt het werk boeiend. Iedereen wens ik mooi werk. Iedereen wens ik ook de volledige en enthousiasmerende opleiding die daarbij hoort.

NT2-docent - Ernie KuijerErnie Kuijer | NT2-docent

Wil je meer informatie over de opleiding tot docent NT2 of wil je je aanmelden voor de nieuwe cursusronde:

Mail of bel ons: docentnt2@into.ru.nl | +31 24 361 21 59