Zoek in de site...

Een inspirerende oratie, zo doe je dat!

Communicatietrainer- en coach Inez Zondag kan het niet vaak genoeg benadrukken: “Wie als onderzoeker in staat is om bruggen te slaan en te inspireren, bereikt zoveel meer”. Rob Baltussen, hoogleraar Global health Economics, is het daar helemaal mee eens. Afgelopen vrijdag hield hij zijn oratie over ‘Zorg en de kunst van het kiezen’ en dat deed hij anders dan anders.

Baltussen & Zondag
Rob Baltussen en Inez Zondag

"Keuzes in de zorg raakt ons allemaal, hoe leuk is het als we het publiek hierbij kunnen betrekken"

Baltussen nam van tevoren contact op met Inez. Hierover vertelt hij: “Ik had een tekst geschreven die zo goed als af was en wilde Inez vragen om de puntjes op de i te zetten. Ik verwachtte een schouderklopje maar Inez zei: “Er zit zoveel meer in, het leent zich voor interactie. Keuzes in de zorg raakt ons allemaal, hoe leuk is het als we het publiek hierbij kunnen betrekken”. De tekst was gestuurd ter verificatie, maar het roer ging volledig om. Ik kwam stuiterend terug van onze afspraak en dacht: dit is leuk, dit is gaaf”.

Na een voorbespreking, aanscherpsessie en een lange oefensessie stond er een ijzersterkte presentatie. “Een klein zetje kan iemand al de goede richting op duwen. Het moet eigenlijk verplicht zijn voor iedereen die een presentatie of verhaal moet houden, om langs In’to te gaan. Inez benadrukte dat het veel voorbereiding kost om het er natuurlijk uit te laten zien. Ik heb dit advies ter harte genomen en heel veel geoefend, ook met de techniek. Het mooiste compliment kreeg ik van een goede vriend die zei: “Zie je wel, je moet praatjes niet teveel voorbereiden”, hij moest eens weten. Het is een farce om te zeggen dat oorspronkelijke authentieke praatjes niet zijn geoefend, dat zijn ze vaak wel" aldus Baltussen.

Oratie Baltussen 2
Rob Baltussen tijdens zijn oratie

“Je mag het geld voor de zorg maar één keer besteden, naar wie moet het geld”

Het resultaat? Een interactieve, inspirerende en duidelijke oratie, ook voor leken. Het geheel begon met drie acteurs die naar voren kwamen. Twee patiënten spraken over hun aandoening en één spreker sprak namens haar opa. “Je mag het geld voor de zorg maar één keer besteden, naar wie moet het geld”? vroeg Baltussen aan het publiek.

De customized slides waren gevuld met animaties en er werd een catchbox in het publiek gegooid om de mening van de aanwezigen te vragen. Het publiek twitterde actief over de oratie:

Presentatietrainingen 1

Presentatietrainingen 2


Tips voor andere sprekers

Ga je binnenkort zelf aan de slag met een lezing, presentatie of oratie? “Maak contact, hou het boeiend, en vooral: geniet!”, aldus Inez.

Voor overleg, coaching en vormgeving ben je van harte welkom.

Voor meer informatie kun je terecht bij onze afdeling Maatwerk:

T: +31 24 361 61 66
E: maatwerk@into.ru.nl