Zoek in de site...

Intensief lunchen

Door: Carlien Alferink, toetsdeskundige bij Radboud in'to Languages

Sinds mei vorig jaar treed ik naast mijn rol als toetsdeskundige ook regelmatig op als lunchpartner van cursisten die het Intensive English Programme (IEP) volgen bij Radboud in’to Languages. Tijdens deze maatwerktraining wordt een cursist onder begeleiding van ervaren docenten vijf dagen lang ondergedompeld in de Engelse taal. Natuurlijk heeft de cursist dan af en toe een goede pauze nodig om even op krachten te komen (het heet niet voor niets een intensief programma). Om ervoor te zorgen dat ze niet helemaal uit de flow raken tijdens deze pauze, krijgen ze een gesprekspartner met wie ze op een informele manier aan de praat kunnen blijven in het Engels.

Ondertussen ben ik ruim een jaar en bijna 40 lunchgesprekken met 13 verschillende cursisten verder en ben ik heel wat ervaringen rijker! Na al deze lunchgesprekken zijn me een aantal dingen gaan opvallen:

1. Praten over je passie

Zelfs de van nature stillere mensen komen los als ze praten over hun interesses en passies. Ik neem mijn taak als gesprekspartner erg serieus en doe dan ook mijn best om er voor te zorgen dat de cursist aan het woord blijft. Natuurlijk moet het een tweezijdig gesprek blijven, maar – zoals blijkt uit linguïstisch onderzoek – veel taalproductie is nou eenmaal een goede manier om je comfortabeler te gaan voelen bij het spreken van een vreemde taal. Na het initiële voorstelrondje probeer ik erachter te komen waar de cursist graag over praat en door middel van doorvragen probeer ik zo iemands ‘taalkanaal’ aan te zetten.

2. Small talk

Waar cursisten in geuren en kleuren kunnen vertellen over vakinhoudelijke onderwerpen, zoeken ze naar woorden als het gaat over meer alledaagse zaken, zoals hun mening over een bepaalde tv-serie of de maaltijd van de avond ervoor. In wetenschappelijke termen wordt dit “domeinspecifieke vocabulaire” genoemd. Het betekent dat je van bepaalde onderwerpen een duidelijk grotere woordenschat hebt. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk dat van je werk of studie, maar het komt ook voor op andere gebieden. Zo was er eens een accountant die mij alles kon vertellen over ijsvissen, omdat hij elke zomer in Zweden doorbracht en dan met zijn Engelssprekende buren ging ijsvissen. Tijdens de lunchgesprekken probeer ik vertrouwde onderwerpen af te wisselen met niet-vertrouwde onderwerpen, om zo iemand uit te dagen om buiten de vocabulaire comfort zone te treden.

IEP cartoon

3. Cursisten maken enorme sprongen in een relatief korte tijd

Deze groei merk ik vooral in het spreekgemak en zelfvertrouwen van de cursist. Waar een significante toename in woordenschat vaak meer tijd nodig heeft, merk ik dat cursisten aan het einde van hun lesweek veel makkelijker praten en meer durven te spreken dan ze aan het begin van die week deden. Juist door niet alleen over vertrouwde onderwerpen te spreken, komen ze erachter dat ze zich eigenlijk heel goed verstaanbaar kunnen maken. Ze hebben geleerd creatiever om te gaan met gaten in hun vocabulaire door gebruik te maken van de woordenschat die ze wel hebben. En ondanks dat ik het telkens toch een beetje jammer vind als de lunchweek weer tot een einde komt, vind ik het altijd wel erg leuk om te zien hoe zelfverzekerd cursisten aan het eind van de week het programma afsluiten.

Ik kijk alweer uit naar het volgende lunchgesprek!

Meer informatie over de Intensieve taaltraining Engels of een afspraak maken? Neem dan contact op met de hoofddocent Engels (Annette de Beer) via 06-46120758 of via a.debeer@let.ru.nl.