Zoek in de site...

"Lesgeven in het Engels is veel meer dan alleen de taal beheersen"

Annette de Beer, docent ‘Lecturing in the International Classroom’ bij Radboud in’to Languages, vindt dat docenten die in het Engels lesgeven niet alleen aan grammatica en uitspraak moeten werken. “Het gaat om het hele pakket. In het Nederlands kun je bijvoorbeeld best zeggen: Morgen moet ik het werkstuk hebben, maar zoiets zeg je gewoon niet in het Engels, dat is veel te direct. In een internationale klas moet je je bewust zijn van deze culturele verschillen, het is veel meer dan het beheersen van de taal”.

Universiteit

Vanwege de internationalisering op de campus is er meer vraag naar docenten die goed Engels spreken. Het College van Bestuur heeft aangegeven dat alle docenten van de Radboud Universiteit het Engels op C2-niveau moeten beheersen (volgens het Common European Framework). Dat blijkt in de praktijk bij een aantal docenten nog niet het geval te zijn. Voor hen is deze cursus Lecturing dan ook bijzonder geschikt.  Maar ook docenten die het Engels al wel op C2-niveau beheersen, kunnen profijt hebben van deze cursus. “Ik hoor regelmatig terug van docenten die de cursus gevolgd hebben, dat ze na het volgen van de cursus veel zelfverzekerder voor de klas staan, en dat ze ervaren dat hun lessen professioneler geworden zijn”, vertelt Annette.

Lecturing in the International Classroom was a great experience Corinna Roth
and I would recommend it to everyone who teaches international students. To learn about direct and indirect cultures was extremely helpful, especially when it comes to giving feedback. Even though I thought my English is quite good, I was able to improve my intonation to sound more confident.
Corinna Roth

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken

Annette ziet dat docenten vaak hun vakinhoudelijke teksten een-op-een naar het Engels vertalen, maar zij raadt dat af. “Docenten moeten hun teksten niet vertalen, dan mis je de essentie. Je kunt als docent beter kijken hoe je de lesstof in het Engels zo duidelijk mogelijk kunt overbrengen”, aldus Annette. De cursus Lecturing in the International Classroom leert je vaardigheden te verbeteren die je nodig hebt om in het Engels les te geven.

Ook spreekwoorden gebruiken, anekdotes vertellen en grapjes maken tijdens lessen wordt een stuk lastiger in het Engels. Annette vertelt hierover: “Ik wil docenten zover krijgen dat ze gemakkelijk grapjes kunnen maken en Engelstalige uitdrukkingen kunnen gebruiken in de les. Lesgeven in het Engels voelt minder natuurlijk, maar door dit soort elementen toe te leren passen in je onderwijs kun je veel vooruitgang boeken. Het is immers een soort performance die je geeft voor de klas”.

The course is taught in English, but it’s not an English course

“Het is niet erg om af en toe fouten te maken in grammatica, uitspraak of zinsconstructies. Je Engels hoeft niet perfect te zijn,  maar de taal mag natuurlijk  nooit een belemmering vormen om  de stof in je eigen vak goed over te kunnen brengen”, aldus Annette. Tijdens de cursus wordt daarom ook aandacht besteed aan veel voorkomende fouten, die makkelijk te verhelpen zijn. Fouten zijn geen drama, maar kunnen studenten nu eenmaal wel afleiden van waar het om gaat. “Ik hoor docenten Psychologie het woord ‘cognition’ vaak verkeerd uitspreken en docenten Wiskunde spreken met enige regelmaat het woord ‘mathematics’ niet goed uit. Ook hoor ik docenten geregeld zeggen: ‘I have worked in Utrecht up to 1999’, wat betekent dat je er nog werkt. Of: ‘Turn to the back of the book’, waardoor studenten naar de achterkant van hun boek zullen kijken. Zulke fouten kun je gemakkelijk voorkomen, als je je ervan bewust bent”. Tijdens de cursus oefenen de docenten in kleine groepjes met andere docenten van verschillende faculteiten. Hier werken ze met eigen praktijksituaties (hoor- en werkcolleges), zodat ze de stof direct kunnen toepassen.

Geef je les of ga jij lesgeven in het Engels en wil je jouw Engelse taal- en communicatieve vaardigheden verbeteren?

Bekijk dan hier wat je kunt doen.

Wil je liever op individuele basis oefenen? Dan is onze Lecturing Observation Service misschien iets voor jou. Bij deze service komt een docent van Radboud in’to Languages bij jouw college kijken, en gaat daarna met je in gesprek over mogelijke verbeter- of ontwikkelpunten met betrekking tot het Engels.