Zoek in de site...

Steeds vaker tweetalig onderwijs in het MBO

Veel docenten in het voortgezet onderwijs en het primair onderwijs geven hun vak al in het Engels. Dit komt omdat veel scholen waarop zij werken tegenwoordig tweetalig onderwijs aanbieden. Daar komt nu een nieuwe groep docenten bij. De MBO-docenten. Ook steeds meer MBO-instellingen beginnen namelijk met tweetalig onderwijs. Deze ontwikkeling gaat zo snel dat Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) standaarden ontwikkelt waar het tweetalig MBO-onderwijs aan moet voldoen. Vooral opleidingen met specifiek vakjargon zijn voorlopers op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan richtingen als de horeca, handel, dienstverlening en business (ter voorbereiding op het BTEC examen).

Waarom is tweetalig onderwijs ook in het MBO steeds populairder?

Dat ook MBO’s nu tweetalige opleidingen aanbieden heeft natuurlijk een reden. Vanuit de arbeidsmarkt is er steeds meer behoefte aan stagiaires en afgestudeerden die de Engelse taal op een redelijk hoog niveau beheersen. Zowel mondeling als schriftelijk. Goede beheersing van het Engels geeft studenten een grote voorsprong op de arbeidsmarkt. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven of organisaties die internationaal opereren en waar de voertaal daarom Engels is. We verwachten daarom dat het aantal MBO-scholen dat tweetalig onderwijs gaat aanbieden alleen nog maar groter wordt.

MBO-Luchtvaartdienstverlening
Voor stewardessen is Engels in de opleiding erg belangrijk.

Ook docenten moeten zich goed voorbereiden

Docenten op het MBO willen hun studenten zo goed mogelijk voorbereiden op hun stage of werk. Zij geven een steeds groter gedeelte van hun lessen daarom in het Engels. Daarvoor moeten docenten getraind worden in hun algemene Engelse taalvaardigheid. Maar met alleen Engelse taalvaardigheid sta je nog niet direct zelfverzekerd voor de klas. Daarom hebben wij de trainingen Classroom English CLIL-didaktiek ontwikkeld. Nu ook speciaal voor docenten in het MBO.


Meer informatie

Hebt u vragen of wenst u uitgebreidere informatie? Wij komen graag naar u toe om uw scholingswensen nader te bespreken. U kunt contact opnemen met Gonny van Hal, coördinator Nascholing Engels:

E: g.v.hal@let.ru.nl

Voor overige vragen over onze cursussen neemt u contact op met ons Service Centre:

T: +31 24 361 21 59
E: info@into.ru.nl