Zoek in de site...

Voorzitter college van bestuur praat nu in het Duits over koetjes en kalfjes.

Spontane informele gesprekken voeren in een andere taal is belangrijk om (zakelijke) internationale relaties op te bouwen. Om hier meer zelfvertrouwen in te krijgen is een lange intensieve taaltraining niet altijd nodig, zo bewijst onderstaand interview met Daniel Wigboldus, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit.

Wat was voor u de reden om een maatwerktraining Duits te volgen?

Ik vertegenwoordig onze universiteit regelmatig in Duitsland. Deze spreektaal tijdens de officiële bijeenkomsten is dan eigenlijk altijd Engels. Graag wil ik tijdens de informele delen van zo'n bezoek met mijn collega’s in het Duits over koetjes en kalfjes kunnen praten. Het vertrouwen in mijn Duitse spreekvaardigheid was te laag om dit spontaan te doen. Dus deed ik het niet...

Wat waren uw verwachtingen van de training, en werden deze waargemaakt?

Ik hoopte meer zelfvertrouwen te krijgen om in het Duits een informeel gesprek aan te gaan. Ook hoopte ik handvatten aangeboden te krijgen om te spreken over het weer, het eten, de reis, het nieuws van de dag, enzovoort. De training heeft mijn verwachtingen helemaal waargemaakt. In een prettige en productieve sfeer wist de docent mij niet alleen nieuwe dingen te leren, maar gaf hij mij vooral ook het zelfvertrouwen om in het Duits een gesprek aan te gaan.

Daniel Wigboldus training Duits

Wat vond u lastig tijdens de training en waarom?

De hele training vond plaats in het Duits. Ook het informele contact met de docent. Dit was heel goed, maar vooral in het begin ook lastig. Ik moest echt even een drempel over voordat ik durfde te spreken en daarmee fouten durfde te maken. Maar, dat is toch echt de enige manier om te leren. Gelukkig ging de docent op een hele constructieve wijze om met mijn fouten en met mijn initiële schroom.

Zou u een vergelijkbare training aanraden aan collega’s en zo ja, waarom?

Deze relatief korte training van vijf keer een uur raad ik iedereen van harte aan. Het is de tijdinvestering meer dan waard geweest. Zelfs op onze eigen, internationale campus heb ik al gebruik kunnen maken van wat ik geleerd heb.

Wilt u verder nog iets toevoegen?

Ik was onder de indruk van de onderwijskwaliteit van de docent. Hij paste zich heel goed aan aan mijn niveau en bleef me uitdagen om steeds een stapje verder te gaan. Complimenten!

Update 22-02-2019: naast bovenstaande korte cursus Duits heeft Daniel Wigboldus ook een intensieve trainingsweek Duits afgerond.

Wil je ook spontane, informele gesprekken kunnen voeren in een bepaalde taal? Neem dan contact op met onze Maatwerk afdeling:

E: maatwerk@into.ru.nl
T: 024-3616166