Zoek in de site...

Online training schrijven voor anderstaligen

Je hebt al een goede beheersing van het Nederlands en schrijft veel voor studie, werk of hobby maar je merkt dat je teksten nog niet het gewenste effect hebben. Of je komt in je teksten (nog) niet over zoals je graag zou willen. Je hebt veel vragen over de opbouw van een tekst, de grammatica of de woordkeus. Het gaat dan bijvoorbeeld om vragen als:

  • Wat schrijf ik wel en wat schrijf ik niet?
  • Hoe direct kan ik mijn collega, supervisor of klant aanspreken?
  • Hoe kom ik professioneel over in stijl en woordkeus?
  • Hoe breng ik mijn argumenten met overtuigingskracht?
  • Hoe zorg ik ervoor dat de lezer ook gaat doen wat ik hem vraag?
  • Ik moet een langere tekst schrijven, maar hoe pak ik dat aan?
  • Hoe kan ik betere zinnen maken en minder fouten maken?

In deze training optimaliseer je je Nederlandse schrijfvaardigheid. Je krijgt meer grip op je schrijfproces en kunt beter keuzes maken. Ook werk je gericht aan een aantal verbeterpunten.

Inhoud

Je leert helder en doel(groep)gericht te schrijven. Je leert onder tijdsdruk efficiënt beslissingen te nemen. Je verbetert je professionele en/of academische uitstraling in e-mails, (zaken)brieven en korte rapportages. Al doende verwerf je inzicht in jouw sterke en zwakke punten als schrijver. Je leert aan de hand van concrete feedback sterke punten (nog) beter te benutten en werkt tekortkomingen weg.

Opzet

Het gaat om een online training. Elke deelnemer formuleert een eigen project of leervraag waaraan hij/zij gedurende de training gaat werken. Dat kan bijvoorbeeld het schrijven van een essay zijn, het ontwerpen van een tekst voor de website van je nieuwe bedrijf of klantvriendelijker communiceren met je klanten.

In de training leer je veel van elkaar: je geeft elkaar feedback op teksten en je wisselt ideeën uit op een forum. Tussendoor krijg je ook individuele feedback van een schrijftrainer. Naast de opdrachten, zoals discussieopdrachten, die je online maakt, zijn er acht virtuele lessen met een schrijftrainer. In die lessen gaan we in op de problemen uit de opdrachten en de discussies. Ook bespreken we veelgemaakte fouten.

Opzet online training schrijven voor anderstaligen

Doelgroep (vanaf B1)

Anderstaligen die minimaal B1-taalniveau hebben. Als je geen officieel bewijs hebt van je taalniveau, dan bepalen we dat tijdens een intakegesprek. De training is bestemd voor mensen die voor hun werk, studie of privéprojecten in het Nederlands effectief moeten kunnen spreken*. Wil je een algemene niveauverhoging bereiken, dan is een groepscursus voor gevorderden of vergevorderden misschien geschikter. De online training schrijven kan tegelijk gevolgd worden met de online training spreken.

Cursusinformatie

Acht online lessen van 1 uur in de virtual classroom plus opdrachten in de digitale leeromgeving.

Data en tijden

Data en tijden voorjaarstraining 29 januari t/m 15 april 2024
Maandag van 18:00 tot 19:00 uur
Aantal lessen 8
Locatie Deze lessen vinden volledig plaats in onze Virtual Classroom
Maximaal aantal cursisten 9

Zelfstudie: ca. 20 uur (discussieopdrachten, schrijfopdrachten, oefeningen)

Actieve deelname

De training kan alleen een succes worden als de deelnemers regelmatig schrijven en actief deelnemen. De vragen van de deelnemers vormen namelijk het uitgangspunt. Ook heeft de leeromgeving een functie als een community waar anderstaligen elkaar helpen op het gebied van schrijven.

Cursusprijs (exclusief materiaal)

Al onze cursussen en trainingen zijn vrijgesteld van btw.

Regulier tarief € 595,-
Studenten RU (50% korting) € 297,50
Medewerkers RU en Radboudumc

Kosteloos 
mits zij aan de voorwaarden voldoen (taalbeleidkortingsregeling).
Medewerkers RU en Radboudumc & alumni (10% korting) € 535,50
Medewerkers en studenten WUR (10% korting) € 535,50

Heb je een DUO-lening voor inburgering?

Hoe dit precies in z’n werk gaat lees je hier en krijg je ook toegestuurd in de e-mail die je ontvangt bij de bevestiging van de inschrijving van je cursus.

Intake-assessment en inschrijven

Je kunt je pas inschrijven voor deze cursus als je bij ons een cursus Nederlands hebt gevolgd waarin je B1-niveau hebt gehaald of nadat je een intake-assessment hebt gehad waaruit blijkt dat je B1-niveau hebt.

Voor vragen over de training kun je terecht bij Onno ter Haar: onno.terhaar@ru.nl

Materiaal voor zelfstudie*

Naef, R., & Te Brake, S. De juiste toon. Zakelijk Nederlands voor anderstaligen. Uitgeverij Coutinho, 2019. ISBN 9789046906637

Niet inbegrepen in de cursusprijs.

Ervaring van cursisten

“Het belangrijkste wat ik leerde, was: gewoon schrijven!"

“Ik krijg veel positieve reacties van mijn omgeving (privé en werk). Ze vinden dat ik merkbaar beter schrijf en in het Nederlands beter kan communiceren of dingen kan uitleggen. Ik let nu extra op wat ik schrijf en zeg. Ik leer steeds nieuwe woorden of nieuwe dingen bij en dat is ontzettend leuk. Ik weet waar ik op moet letten.”

Amelia Lukmanto van Stedenbouwkundig Bureau ANL uit Oosterbeek

"Een heel goede cursus - qua inhoud maar ook qua tijdinvestering en planning (1x per week, 8 weken). Ik vond de focus op één vaardigheid ook heel handig, want ik kon zo makkelijker een plaats vinden voor deze cursus in mijn drukke leven (werk, kids etc). Nogmaals bedankt!"


Vragen?

Hier vind je de antwoorden op onze veelgestelde vragen

Heb je hierna nog steeds een vraag? Neem dan contact op met ons Service Centre:

024-361 21 59

info@into.ru.nl

Docente Onne Smeets online training schrijven voor anderstaligen

Docente Onne Smeets