Zoek in de site...

Handige tips en veelgestelde vragen over Oekraïens

Handige tips en veelgestelde vragen over de Oekraïense taal en hoe je Oekraïense vluchtelingen kunt helpen.


Voor hulpverleners

Hoe geef ik vluchtelingen een warm welkom en zorg ik ervoor dat ze zich een beetje thuis voelen?
Om vluchtelingen een warm welkom te geven en zich zo goed mogelijk thuis te laten voelen is het fijn als je de beginselen van de Oekräiense taal en cultuur kent. Speciaal hiervoor hebben wij een gratis driedelige webinareeks gegeven. Mocht je de nog niet gezien hebben, je kunt je hier gratis aanmelden en de opnames bekijken.

Het Oekraïense alfabet
Tijdens ons eerste webinar hebben we aandacht besteed aan het alfabet en de achtergrond daarvan. Als je je aangemeld hebt, kun je gratis de handouts van dit webinar downloaden.
Wil je graag zelf aan de gang met het oefenen van het alfabet, bekijk dan onderstaand filmpje:


Handig hulpmiddel bij communicatie
Er is deze handige communicatiekaart (pdf, 4,2 MB) beschikbaar met icoontjes in het Nederlands -  Oekraïens. HIermee kun je gemakkelijk communiceren wanneer er een taalbarrière is.

Onderwijs voor vluchtelingen
Er komen vluchtelingen vanuit de Oekraïne naar Nederland. Hoe zorgen we dat deze leerlingen goed onderwijs krijgen? Lowan ondersteunt onderwijs voor nieuwkomers. Bekijk hun website voor meer informatie en mogelijkheden.

Cursus Oekraïens
We merken dat er veel vraag is naar een cursus Oekraïens. Nederlanders willen graag vluchtelingen een warm welkom geven en zich thuis laten voelen. Ze vinden het belangrijk om hierbij kennis de hebben van de Oekraïense taal en cultuur. We bieden daarom een online groepscursus Oekraïens voor beginners aan.

Cursus Nederlands
Radboud in'to Languages biedt geen specifieke cursussen Nederlands aan voor mensen uit Oekraïne. Op de website Tel Mee met Taal kun je bekijken welke mogelijkheden er binnen jouw gemeente zijn.

Waarmee kan de Radboud Universiteit mij helpen?
De Radboud Universiteit is er voor alle studenten die hulp nodig hebben of zich zorgen maken over de oorlog in Oekraïne. Meer informatie vind je hier.

Voor vluchtelingen

Welke standaarddocumenten kunnen mensen uit Oekraïne gebruiken als ze een vertaling nodig hebben?
Op de website van Charity Translators staan sjablonen van standaarddocumenten die Oekraïense mensen kunnen gebruiken als ze een vertaling nodig hebben. Voor al het overige werk zou je bij onze Vertaalservice terecht kunnen.

Wat moeten mensen uit Oekraïne weten over het Nederlandse onderwijsssyteem?
Er zijn in Nederland verschillende onderwijsmogelijkheden voor asielzoekers en vluchtelingen. Meer daarover kan je vinden op de website van Refugee Help.

Cursus Engels
We krijgen veel vragen over cursussen Engels voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we een cursus Engels kunnen gaan aanbieden.

Cursus Nederlands
Radboud in'to Languages biedt geen specifieke cursussen Nederlands aan voor mensen uit Oekraïne. Op de website Tel Mee met Taal kun je bekijken welke mogelijkheden er binnen jouw gemeente zijn.

Hoe kan ik, als Oekraïense student, aansluiten bij de Radboud Universiteit?
Ben je een vluchtelingstudent met een academische achtergrond of heb je ervaring met studeren aan een universiteit in jouw land van herkomst? Wil je graag je kennis opfrissen of verbreden en betrokken raken bij het Nederlandse academische systeem? Dan is Radboud Welcomes Newcomers misschien iets voor jou.