Zoek in de site...

Gratis webinar: Nijmeegs

Nimweegs feur ons allemaol

De oudste stad van het land heeft het lelijkste dialect. Dat vinden zelfs de sprekers van het ‘Nimweegs’ zelf, al hangt er in het stadhuis vol trots een liefdesgedicht voor de stad, in het dialect: Soonet feur de stad. De Nijmegenaren bezingen ook graag hun diepe Nijmeegse liefde: al mot ik kruupe, op blote foete gaon, ik wil nog één keer de Sint Steve heure slaon. De Stevenskerk is oud, zeer oud, en een duidelijk baken in het hart van Nijmegen.  Ook het dialect van  Nijmegen is oud, met wortels diep in het omliggende dialectgebied.

In dit webinar gaan we in op de geschiedenis van Nijmegen, van vestingstad, naar industriële stad, naar de moderne stad, en van de verwevenheid ervan met ontwikkelingen in het Nijmeegse dialect. Daarbij komen onderwerpen aan bod die met taal in het algemeen te maken hebben zoals de oorsprong van dialectgebieden, sociolecten, taalverschillen en taalverandering.Nijmegen

Voor wie is dit webinar bedoeld?

Voor iedereen die interesse heeft in de relatie tussen taalverschillen en geschiedenis en hoe de moderne tijd ook in taal wortelt in het verleden.

Wat leer je tijdens dit webinar?

  • Het begrijpen van de relatie tussen sociale processen en taalverschillen
  • Inzicht in het proces van taalverandering
  • Inzicht in de precieze aard van klankverschillen
  • Kennis over de historie van Nijmegen

Sonnet feur de stad

Praktische informatie

  • Spreker: prof. dr. Roeland van Hout

    Roelandg