De ondergang nabij? | Actualiteitencollege met filosoof René ten Bos (Lezing)
- Datum
- maandag 13 mei 2019Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 12:30 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects in samenwerking met VOX
- Spreker
-
Filosoof René ten Bos
- Beschrijving
-
We sterven uit! Vorige week bleek uit een groot wetenschappelijk onderzoek van de VN dat de mondiale biodiversiteit in rap tempo afneemt. Meer dan een miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd. Staan we aan de vooravond van een onafwendbare ecologische ramp? Of kunnen we het tij nog keren? Kom en luister naar filosoof René ten Bos over de ondergang van de biodiversiteit.
Bedreigde biodiversiteit
Op maandag 6 mei verscheen het Global Assessment-rapport van IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), een aan de VN gelieerde onderzoeksorganisatie. Conclusie: de biodiversiteit op aarde staat onder grote druk. Van de acht miljoen dier- en plantensoorten worden ruim één miljoen met uitsterven bedreigd. En dat gaat in hoog tempo. Soorten sterven nu tot wel honderd keer sneller uit dan gemiddeld in de afgelopen tien miljoen jaar. Welke dieren worden met uitsterven bedreigd? En waarom is de afname van biodiversiteit zo’n groot probleem?
Onafwendbare extinctie
Volgens de IPBES-onderzoekers kan het verlies van soorten niet los worden gezien van ons menselijk handelen. Daarmee zetten we niet alleen het voortbestaan van andere dierensoorten op het spel, maar ook dat van onszelf. Wanneer de insecten verdwijnen en de zeeën opdrogen, komt de mens vroeg of laat ook aan de beurt. Ach de dinosaurus en de dodo zijn ook uitgestorven. Kunnen we berusten in de ondergang van soorten? Waarom denken we liever niet aan de ondergang van ons eigen soort? Volgens filosoof René ten Bos dwingt deze naderende catastrofe ons na te denken over de mogelijkheid van onze eigen extinctie. Is ook ons uitsterven onvermijdelijk? Of kunnen we dit noodlot nog van ons afwerpen?
Transformative change
Een IPBES-rapport bepleit transformative change. Om dit onheil af te wenden zullen we onze maatschappijen fundamenteel moeten veranderen, zowel in sociaal, economisch als technologisch opzicht. Over wat voor veranderingen hebben we het dan precies? En hoe komen we daartoe?
Programmamaker en filosoof Lisa Doeland is de gespreksleider
Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.
Over de spreker
René ten Bos is filosoof en voormalig Denker des Vaderlands. Hij schreef recent het boek Extinctie, waarin hij beargumenteert dat extinctie het ernstigste probleem van onze tijd is en onderzoekt hoe vanuit de filosofie over het einde te denken is.
Deelname
Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.
Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met VOX.