Zoek in de site...

Smart contracts. Je recht halen zonder rechter | Lezing en gesprek met jurist André Janssen en rechtsfilosoof Laura Davies (Lezing & debat)

Datum
dinsdag 17 mei 2022Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Spreker
Jurist André Janssen en rechtsfilosoof Laura Davies
Beschrijving

Smart contracts

Je auto niet meer kunnen starten als je je verzekering niet hebt betaald. Of direct geld op je rekening gestort krijgen wanneer je vlucht vertraging heeft. Smart contracts maken het mogelijk om juridische overeenkomsten direct uit te voeren, zonder dat een rechter dit hoeft af te dwingen. Wat betekent deze directe manier van handhaven voor het recht en de samenleving? Kom luisteren naar jurist André Janssen en rechtsfilosoof Laura Davies.

Geen toekomstmuziek

Het gebruik van slimme contracten is geen verre toekomstmuziek meer. Amerikaanse autoleasebedrijven gebruiken al een automatisch slot bij een betalingsachterstand en de Duitse overheid wil luchtvaartmaatschappijen verplichten om door smart contracts geld bij vertraging direct terug te betalen. En vergaande toepassingen zijn denkbaar, zoals het automatisch afsluiten van je huurwoning bij een huurachterstand.


Geautomatiseerde contracten

In 1997 sprak jurist en computerwetenschapper Nick Szabo al over smart contracts. Met de verdere ontwikkeling van blockchaintechnologie is het nu mogelijk om juridische overeenkomsten te automatiseren. Hoe werken deze geautomatiseerde contracten? En zijn ze rechtsgeldig? Jurist André Janssen vertelt wat de positieve kant is van een directe, en volledige, handhaving van het recht, maar ook wat de gevolgen zijn als de toepassing ervan vooral uitwerkt in het voordeel van bedrijven in plaats van het individu. Wat als de technologie vooral wordt gebruikt door bedrijven om hun recht te halen bij consumenten?

Menselijke maat

Na zijn lezing gaat André Janssen in gesprek met Laura Davies over de gevolgen van slimme contracten voor de menselijke maat en uitzonderingsposities. Hoe zit het met de menselijke kant van geautomatiseerd recht? Hoe wordt in slimme contracten bijvoorbeeld omgegaan met begrippen als ‘redelijkheid’ en ‘billijkheid’? En is het wel wenselijk dat wetten altijd voor honderd procent worden nageleefd?

Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Over de sprekers

Andre JanssenAndré Janssen is hoogleraar Burgerlijk Recht aan de Radboud Universiteit. In 2019 gaf hij zijn oratie over de automatisering van het recht, getiteld ‘Self-driving contracts: Reflections on Automation and Law’. Janssen is deskundig op het terrein van het burgerlijk recht, in het bijzonder op het gebied van overeenkomsten en onrechtmatige daad en kunstmatige intelligentie en recht.

Laura DaviesLaura Davies is promovendus en docent rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit en auteur van het boek De Kwetsbare Rechter. Davies doet onderzoek naar de legitimiteit van de rechter en naar onzekerheid in het recht.


Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Inschrijven

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Er is geen livestream van dit programma.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 
Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Wil je verder denken over ethische vragen die spelen in jouw organisatie? Bekijk Radboud Reflects Professional – Ethische verdieping voor organisaties.