Zoek in de site...

Lezing door filosoof Joke Hermsen

banner Joke Hermsen

19.30 - 20.15 uur | Lindenbergzaal

Stemmen de politieke en maatschappelijke onrust je soms ook tot weemoed en melancholie? Ga samen met filosoof Joke Hermsen, essayist van de Maand van de Filosofie 2017, op zoek naar de daadkrachtige melancholicus die angst weet om te zetten in hoop. Lees een interview met Joke Hermsen.

Homo melancholicus

De mens is een homo melancholicus, iemand die een besef heeft van verlies, vergankelijkheid en verlatenheid. Deze weemoedige stemming bevat de kiem van creativiteit, kennis en hoop. In tijden van politieke onrust en wanhoop slaat de melancholie echter om in nostalgie, angst en vreemdelingenhaat.

Kantelpunt

Joke Hermsen gaat op zoek naar het kantelpunt. Op welk punt beschikt de mens nog over voldoende moed om over zijn verlies heen te stappen? Hoe kan de homo melancholicus in deze woelige tijd een nieuwe verhouding zoeken tot zichzelf en de wereld? Met deze vragen opent zij de Nacht van de Filosofie 2017.

Aansluitend gaat programmamaker en filosoof Lisa Doeland met Joke Hermsen in gesprek.

Over de sprekers

Joke Hermsen

Joke Hermsen is schrijver en filosoof. Dit jaar is zij essayist voor de Maand van de Filosofie. Eerder schreef zij onder andere Stil de tijd (2009) en Kairos, een nieuwe bevlogenheid (2015).

Dit is een onderdeel van de Nacht van de Filosofie op vrijdag 21 april 2017 in De Lindenberg in Nijmegen. Bekijk het complete programma.

De Nacht van de Filosofie is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.